Edebi Şahsiyetler

Suzuki Harunobu Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HARUNOBU, Suzuki (ykş. 1725-1770)

Japon, ressam. Çok rengin kullanıldığı bir tahta baskı tekniğini geliştirmiştir.

Edo’da (bugün Tokyo) doğdu, 1770’te öldü. Yaşamı üstüne bilgi çok azdır. Ukiyo-e Okulu ressamlarındandır. Koyoto’lu baskı ressamı Sukeno-bu’nun öğrencisi olduğu sırada, bir süre Torii Okulu ile Toyonobu ve Ming dönemi Çin ressamlarının yapıtları üzerinde çalıştığı sanılmaktadır. 1765’te sanatsever soyluların ve koleksiyoncuların isteği üzerine hazırlanan bir baskı takvimde, çok’sayıda rengi ilk kez bir arada kullandığı nişiki~e (brokar baskı) tekniğinin yetkin örneklerini vermiştir. Bu tekniğin tüm Edo’da benimsenmesinde etkili olmuştur. Yaşamının geri kalan beş yılında gerçekleştirdiği altı yüz dolayındaki renkli baskı, bugün Japon resminin en başarılı yapıtları arasında yer alır.

Harunobu’nun ilk yapıtları, zamanında -geçerli olan geleneksel üsluptadır. Bu çalışmalarında genellikle Edo’daki günlük yaşamdan görüntüleri, Kabuki tiyatrosundan sahneleri ve Edo’nun eğlence bölgesi Yoşivara’mn fahişelerini görüntülemiştir. Renkli baskılarında ise Edo’nun cadde ve dükkânlarındaki hareketliliği vermeye çalışmıştır. Rengârenk kimonolar içinde sevgilileriyle buluşan kadınlar, ince uzun vücutlu genç kızlar, doğa manzaraları ve ev yaşamından görüntüler bu döneminde işlediği başlıca konulardır. Erotik konulu renkli baskıları da çalışmaları arasında önemli bir yer tutar.

Harunobu’nun yapıtlarında şiirsel bir anlatım vardır. Başka Ukiyoe sanatçılarının resimlerine bakıldığında sıradan bir kent izlenimi uyandıran Edo, Harunobu’nun baskılarında zengin, görkemli, gizemli bir kente dönüşür. İnce biçimleri, özenli tekniği, incelikli ve düzenli anlatımının yanı sıra, baskılarında malzeme olarak en iyi cins kiraz ağacım kullanması, Harunobu’yu yüzlerce Ukiyo-e sanatçısı arasında öne çıkartmıştır. Doğal renkleri bir arada kullandığı, keskin çizgilerle ayrılmış yüzeylerde süslemeci bir yaklaşımla renk oyunlarına giriştiği resimleri, 19.yy’da Paris’te sergilendiğinde Manet ve Degas başta olmak üzere birçok Batılı sanatçıyı da etkilemiş, kimine esin kaynağı olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Oğlan, Kız ve Ayna, ykş. 1766, Metropolitan Sanat Müzesi, New York; Randevu: Bahçe Kapısında iki Aşık, ykş. 1768; Soylu Hanım ve Nedimeleri, Ulusal Müze-Tokyo.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler