Edebi Şahsiyetler

Stephen Spender Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SPENDER, Stephen (1909-16 Haziran 1995)

İngiliz, şair ve eleştirmen. Ülkesinin 1930’lardaki solcu edebiyatçılar kuşağının en önemli temsilcilerindendir.

Stephen Harold Spender 28 Şubat 19Q9’da Londra’da doğdu. Annesi Alman Yahudisi’ydi. Spender, Londra Üniversitesi’ndeki University College School ve Oxford Universitesi’ndeki University College’da öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarında W.H.Auden, Cecil Day-Lewis (1904-1972) C.Isherwood gib genç şair ve yazarlarla tanıştı. Bu dört genç edebiyatçı, Louis MacNeice’in (1907-1963) de katılmasıyla, W.B.Yeats ve T.S.Eliot’un siyasal ve kültürel muhafazakârlığına karşı, Manrizm’den esinlenen yeni bir edebiyat oluşturmayı denediler. Spender, 1930-1933 arasında Isherwood’la birlikte Berlin’de bulundu. Nasyonal Sosyalizm’in yükselişine tanık oldu. 1937’de, İspanya’da sol eğilimli edebiyatçıların katıldığı Uluslararası Yazarlar Kongresinde’yken İspanya İç Savaşı başladı. Spender aynı yıl, Formard from Liberalism (“Liberalizmden İleriye Doğru”) adlı broşürde, Liberalizm’e karşı eleştirilerini dile getirdi. O yıl kısa bir süre için İngiliz Komünist Partisi’ne de üye oldu. Ulusal Yangın Servisi’nde çalıştığı II.Dünya Savaşı’ndan sonra Marxizm’den tümüyle koptu, ama kapitalist topluma karşı eleştirel tutumunu sürdürdü. Bir sol liberal olarak nitelenebileceği bu dönemde 1953’ten 1965’e değin Encounter dergisinin iki yayın yönetmeninden biri oldu. Ama bu etkili derginin CIA (Central Intellegence Agency-Merkezi Haberalma Örgütü) tarafından desteklendiğini öğrenince, öbür yayın yönetmeni Frank Kermode’la birlikte dergiden ayrıldı. 1970’te Londra Universitesi’ne bağlı University College’da İngiliz edebiyatı profesörlüğüne atandı.

Spender m ilk yapıtları, kuşağının öbür temsilcilerine oranla daha kişisel özellikler gösterir. Şiirlerinde toplumsal dönüşüm içinde bireyselliğe de bir yer arayan, tutkulu ve özeleştirel bir kişilik kendini belli eder. Köken olarak yarı Alman olan Spender’ın Hölderlin gibi Alman Romantikleri’nden ve Rilke’ den esinlenmiş lirizmi, onu çağdaşlarından ayırır. Savaştan sonra da din dışı bir metafiziğe yönelmiştir.

Spender II.Dünya Savaşı sonrası dönemde, şiirlerinden çok deneme ve eleştirileriyle etkili olmuştur. The Destructive Element (“Yıkıcı Öğe”) gibi eleştiri yapıtlarında, modernizmin toplumsal ve ruhsal özünü araştırmış, İngiliz edebiyatına Avrupa ve özellikle de Alman edebiyatından bir aşı yapmaya çalışmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Twenty Poems, 1930, (“Yirmi Şiir”); Vienna, 1935; The Stili Centre, 1939, (“Durgun Merkez”); Poems of Dedication, 1947, (“Adanmış Şiirler”); Ruins and Visions, 1942, (“Yıkımlar ve Görüler”); The Generous Days, (“Cömert Günler”). Roman: The Backıeard Son, 1940, (“Geri Kalmış Oğul”). Eleştiri-Deneme: The Destructive Element, 1936, (“Yıkıcı Öğe”); Life and the Poet, 1942, (“Yaşam ve Şair”); Shelley, 1952; The Creative Element, 1954, (“Yaratıcı Öğe”); The Making of a Poem, 1955, (“Bir Şiirin Oluşumu”). Otobiyografi: World Within World, 1951, (“Dünya İçinde Dünya”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler