Edebi Şahsiyetler

Sophia Loren Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

LOREN, Sophia (1934)

Italyan sinema oyuncusu. 1950’ lerden bu yana güzelliği ve yeteneğiyle beyaz perdedeki ününü sürdürmüştür.

20    Eylül 1934’te Roma’da doğdu. Gerçek adı Sofia Scicolone’dir. Evlilik dışı bir çocuktu. Roma’nm yoksul mahallelerinde büyüdü. Başarı kazanamamış bir oyuncu olan annesi kızını yıldız yapmak amacıyla güzellik yarışmalarına soktu. 1949’da Quo Vadis’te ve daha birçok filmde ana-kız birlikte küçük rollerde göründüler. Önemsiz filmlerde soyunarak ün kazanmaya çalışan Loren’in, yapımcı Carlo Ponti’nin ilgisini çekince birdenbire yıldızı parlayıverdi. 1954’te  yalnız Avrupa’da değil, Amerika’da da tanınmaya başlamıştı. Değişik tipi ve oyunu Hollywood yapımcılarını da etkileyince 1958’de ABD’ye gitti. 1959’da The Black Orchid (Siyah Orkide) filmiyle Venedik Film Şenliği’nde en iyi oyuncu seçildi.

1961 ’de yeniden İtalya’ya döndü ve mesleğinin unutulmaz oyunlarından birini, De Sica’nm La dociara (İki Kadın) filminde verdi. Bu rolüyle hem Cannes Şenliği’nde en iyi kadın oyuncu seçildi, hem de o yılın Oscar’ını kazandı. 1964’te Moskova Film Şenliği’nde Matrimonio ali’ Italiana (İtalyan Usulü Evlenme) ile ödül aldı.

Birçok ünlü yönetmenle film yapan Loren, 1957’de Carlo Ponti ile evlenmiş, ama Katolik Kilisesi’nin, Ponti’yi ilk eşinden boşanmış saymadığı için tanımadığı bu evlilik, ancak her ikisinin de Fransız vatandaşlığına geçmesinden sonra 1966’da yasallaşmıştır.

İlgili Makaleler