Tarih

Sömürgecilik-6 Afrika’da Diğer Avrupa Ülkelerinin Sömürge Faaliyetleri

tarih/italya-somuru” 167″ 198″ Sömürgecilik-6


Diğer Avrupa Ülkelerinin Sömürge Faaliyetleri:

Afrika’da sömürgecilik faaliyetine ilk başlayan ülkelerden olan Portekiz; Güney-batı Afrika’da Yeşil Burun adaları, Sao Tome ve Gine Bissau da Portekiz’in sömürge­leriydi.

XVI. yüzyılda Kanarya adalarına yerleşen İspanya, İspanyol Ginesi’ni, Fimando Po adasını ve Rio Muni’yi (bugünkü Mbini) işgal ederek sömürge haline getirdi.

Afrika’daki sömürgeci devletlerden bir diğeri olan Belçika, Kral II. Leopold tara­fından 1882’de kendi şahsî hâkimiyeti altın­da bağımsız bir devlet olarak kurulan ve Berlin Kongresi’nce de bağımsızlığı kabul edilen (1885) Kongo’yu (bugünkü Zaire) 1908’de sömürgeleştirdi. Belçika yerli hal­ka idarede söz hakkı tanımadığı gibi onları eğitim alanında da geri bırakmaya gayret göstermiş, buna karşılık sağlık ve misyo­nerlik hizmetlerine önem vermiştir. Geniş yetkilere sahip olan şirketler, özellikle yö­netimde etkili olmuşlardır.

Diğer Avrupa ülkelerine nisbetle Afrika’da sömürgecilik faaliyetlerine daha geç girişen İtalya, Önce Kızıldeniz kıyısındaki Eritre’ye yerleşti (1889); ardından Soma­li’nin güneydoğu kıyılarını ele geçirdi (1893). Daha sonra da Etiyopya’ya saldırdı, fakat Adva’da (Adoua) yenilgiye uğradı (1896). Osmanlı İmparatorluğu’nun Bal­kan Savaşı’yla uğraşmasından istifade ede­rek Trablusgarp ve Bingazi’yi işgal etti (1912); 1896’da ele geçiremediği Etiyop­ya’yı da II. Dünya Savaşı öncesinde millet­lerarası şartların uygun olduğu bir sırada hâkimiyeti altına aldı (1935).

Sömürgecilik-1   Nedir? Tanımı, Tarihi, Sebepleri
Sömürgecilik-2   Afrika’da Sömürgecilik
Sömürgecilik-3   Fransa’nın Afrika’da Sömürgecilik Faaliyetleri
Sömürgecilik-4   İngiltere’nin Afrika’da Sömürge Faaliyetleri
Sömürgecilik-5   Almanya’nın Afrika’da Sömürge Faaliyetleri
Sömürgecilik-6   Afrika’da Diğer Avrupa Ülkelerinin Sömürge Faaliyetleri
Sömürgecilik-7   Afrika’da Sömürge Yönetimleri
Sömürgecilik-8   Afrika Ülkeleri Bağımsızlıkları
Sömürgecilik-9   Asya’da Sömürgecilik Faaliyetleri
Sömürgecilik-10 Asya Ülkeleri Bağımsızlıklıkları
Sömürgecilik-11 Amerika Kıtasında Sömürgecilik

Davut Dursun – SBA

İlgili Makaleler