Edebi Şahsiyetler

Şikarizade Ahmed Efendi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Sikârîzâde Ahmed Efendi (ö. 1831) Şeyh, zâkirbaşı ve musikişinas.

Türk mûsikisinde Sikârîzâde lakabıy­la tanınır. Hayatı hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. İstanbul’da doğdu ve orada yaşadı. İlk yılları, yetişmesi ve tahsili İle ilgili herhangi bir kayıt da yoktur. Gençlik yıllarında Sünbüliyye ta­rikatına intisap etti. Koca Mustafa Paşa Hankahı şeyhi Seyyid Mehmed Hâşim Efendi’den hilâfet aidi; uzun yıllar bu tekkenin zâkirbaşılığını yaptı. Bu vazife­deyken, 1791 yılında Medine kadısı olan Mehmed Atâullah Efendi ile birlikte Me­dine’ye gitti. Haccını ifa ettikten son­ra bir yıl kadar orada kaldı. Döndükten bir müddet sonra, eski tekkesinde zâ­kirbaşılığını sürdürürken ayrıca Yedikule civarındaki Hacı Evhadüddin Tek­kesi şeyhliğine tayin edildi. Bu iki gö­revi hayatının sonuna kadar devam et­tirdi. 27 Haziran 1831’de vefat etti. Me­zarı Koca Mustafa Paşa Hankahı hazîresindedir.

Uzun süre şeyhlik vazifesinde bulu­nan Ahmed Efendi, daha çok devrinin Önde gelen zâkirbaşılarından biri olarak tanınmıştır. Bu sebeple mûsiki ile de uğraşmış ve bilhassa dinî sahadaki besteleriyle meşhur olmuştur. Çeşitli el yaz­ması güfte mecmualarında pek çok ese­rine rastlanıyorsa da bunlardan ancak dokuz tanesi zamanımıza ulaşmıştır.

Ahmed Efendi hac dönüşü Der Beyân-ı Ahvâl-i Medine-i Münevvere adlı küçük bir eser kaleme almıştır. İki yazma nüshası Millet Kütüphanesinde bulunmaktadır. Medine’de bulunduğu sıradaki şehir hayatını hatırat üslubuyla kaleme aldığı bu eser. Tayyibetü’I-ezkar ve Tayyibetü’l-ezkâr fî Medîneti’l-envâr adlarıyla basılmıştır.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler