Edebi Şahsiyetler

Seyit Ali Gönel Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GÖNEL, Seyit Ali (1951)

Türk, karikatürcü. 1970 kuşağının özgün çizerlerindendir.

Sivas’ın Sarıkışla köyünde doğdu. 1961 ’de ailesiyle birlikte Ankara’ya göç etti. İlk ve ortaöğreniminden sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde okudu. 1975’te İstanbul’a yerleşti. Burada Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu üyeliği ve sekreterliği yaptı. Bu derneğin dergisi olan Karikatürk’ün yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. Daha sonra Ezgi Grafik’i kurdu.

Karikatüre olan ilgisi lisedeyken başladı. İlk karikatürü 1972’de, Ankara’da çıkan Yeniğimde yayımlandı. Toplum, Olay ve Kitle gibi haftalık dergilerde çalışmalarını sürdürdü. Bu arada sendikal yayınlar için de çizdi. Vatan ve Politika gazetelerinde siyasal karikatürleri çıktı. Cumhuriyet gazetesine spor karikatürleri çizdi.

İlk yapıtlarında Semih Balcıoğlu’nun anlayışından, daha sonra Tan Oral, Turhan Selçuk ve Ali Ulvi’nin çizgilerinden etkilendi. 1980’lerde ise kendine özgü bir karikatür diline ulaştı. Yapıtlarında ayrıntıdan uzak, yalın çizgilerle toplumcu düşünceleri olaylaştırmakta, çarpıcı buluşlardan, görsel karşıtlıklardan alabildiğine yararlanmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler