Edebi Şahsiyetler

Samuel Fuller Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

FULLER, Samuel (1911 – 30 Ekim 1997)

ABD’li film yönetmeni. Savaş ve serüven filmleriyle ün yapmıştır.

12    Ağustos 1911’de Massachusetts’de Worcester’ de doğdu. On iki yaşında gazetede çalışmaya başladı. 17 yaşında adliye muhabirliği yaptı. Daha sonra öykü ve romanlar yazdı. 1936’da bir arkadaşıyla birlikte ilk senaryosunu kaleme aldı. II. Dünya Savaşı’nda Kuzey Afrika ve Avrupa’da savaştı, çeşitli madalyalar kazandı. Savaştan sonra, 1948’de Hollywood’da ilk filmini çevirdi.

Filmlerinin senaryolarını çoğunlukla kendi yazdı, birçok filminin yapımcılığım da üstlendi. Genellikle serüven türünden olan bu filmler, içerdikleri gerçeklik duygusu ve şiddet dozuyla onun adliye muhabirliği ve savaş günlerinde yaşadığı olayların yoğun izlerini taşır. Milliyetçi bir dünya görüşü filmlerinin çoğunda kendini belli eder. Irk ayrımı, suçluların artışı, savaş anıları gibi Amerikan yaşamında hep güncel olmuş temalar onun filmlerinde önemli bir yer tutar. Yapıtlarında Amerikan toplumunun geleneksel değerlerinin, savaş kahramanlarının, anti-sosyalist propagandanın sözcülüğünü büyük bir ustalıkla yapar. Çektiği ilk savaş filmi olan The Steel Helmet (“Çelik Miğfer”), aynı zamanda Amerikan sinemasında yapılan ilk Kore Savaşı filmidir.

Fuller çoğunlukla “B kategorisi” diye adlandırılan, sınırlı parasal olanaklarla çekilen filmler yönetmiştir. Bu nedenle büyük bütçeli filmlere oranla stüdyoların denetiminden görece uzak kalabilmiş, kendi sinema dilini özgürce geliştirme olanağını elde etmiştir. Sineması, içerdiği dinamizm ve görsel çarpıcılık açısından önemsenir. Özellikle Fransa’da bazı yazarlarca savaş sonrasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Çeşitli filmlerde oyuncu olarak kısa roller de üstlenmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): I Shot Jesse James, 1948, (“Jesse James’i Ben Vurdum”); The Steel Helmet, 1951, (“Çelik Miğfer”); Hell and High Water, 1954, (Denizaltı Cehennemi); House of Bamboo, 1955, (Tokyo Gangsterleri); China Gate, 1957, (“Çin Kapısı”); Verboten, 1958, (“Yasak”); Shock Corridor, 1963, (“Şok Koridoru”); The Naked Kiss, 1963, (“Çıplak Öpüş”); The Big Red One, 1980, (Ölüme Koşanlar); ‘White Dog, 1982, (“Beyaz Köpek”); Les voleurs de La nuit, 1983, (“Gece Hırsızları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler