Kimdir

Remzi Öncül kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Remzi Öncül kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (D. 1909) Kırklareli’de doğmuştur. 1934’te Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bö­lümünü bitirmiştir. 1937’de Almanya’da Bonn Yüksek Öğretmen Okulunu bitirmiştir ve 1948’de ABD Colombia Üniversitesi’nde uygulamalı ruhbilim dalında M.A. derecesi almıştır. İlkokul öğretmenliği, ilköğretim müfettişliği, Talim Terbiye Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Çeşitli okul ve ku­ruluşlarda, bu arada Gazi Eğitim Enstitüsü Özel Eğitim Bölümünde ek gö­revle çalışmıştır. İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda da çalışmıştır.

H. Garret’in “Psikolojiye Giriş” kitabını F. Ertem’le birlikte çevirmiştir. Karatepe Yayınlan arasında Özel Eğitim Sözlüğü çıkmıştır. Hazırladığı “Eğitim Bilimleri Sözlüğü” henüz yayımlanmamıştır. Ülkemizde meslek se­çimiyle ilgili ilk çalışma ve yayınlan yapanlardandır. 1951 ’de Meslekler Kı­lavuzunu da çevirmiştir.

1939- 43 arasında Afganistan’ın Kabil kenti yakınlarında îlk Öğretmen Okulu’nun müdürlüğünü de yapmıştır.

Kaynak: Öğretmen Yetiştirme Açısından Türkiye’de Eğitim Bilimleri Tarihi Üzerine Bir Araştırma, Cavit BİNBAŞIOĞLU, Milli Eğitim Basımevi, 1995

İlgili Makaleler