Edebi Şahsiyetler

Reinhard Baumgart Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BAUMGART, Reinhard (1929 2 Temmuz 2003)

Alman deneme ve eleştiri yazarı. Sanat ve edebiyatın kitle kültürüne katkısını araştırmıştır.

7    Temmuz 1929’da Breslau’da doğdu. Tarih, Alman ve İngiliz Filolojisi öğrenimi gördü. İngiltere’ nin Manchester kentinde kısa bir süre Almanca okutmanlığı yaptıktan sonra, Münih’te bir yayınevinin danışmanlığında bulundu (1953-1962). Ardından serbest yazar ve yazın eleştirmeni olarak çalıştı.

1961 yılında yayımladığı Der Löwengarten (“Aslan Bahçesi”) adlı romanıyla ilk kez adını duyurdu. Sinemacılar çevresinde geçen bu romanıyla yetenekli, serinkanlı ve soluklu bir yazar olarak dikkati çekti. 1962’deki ikinci romanında Ein deutsches Familienal-bum (“Bir Alman Aile Albümü”) eleştirel bir gözle yakm Alman tarihine eğildi. 1967’de yayımlanan Panzerkreuzer Potjomkin (“Potemkin Zırhlısı”) adlı kitabında on yılın ürünü olan tüm öyküleri yer aldı. Daha sonra çalışmalarını deneme ve eleştiri yazarı olarak sürdürdü.

Deneme ve eleştirilerinde sanat, siyaset ve toplum ilişkisini belgesel edebiyat, politik tiyatro ve sinema ürünlerini değerlendirerek irdelemeye çalıştı. Walter Benjamin’i izleyerek değişen toplumda sanat ve edebiyatın kitle kültürüne yapabileceği katkıyı araştırdı.

•    YAPITLAR (başlıca): Deneme ve eleştiri: Literatür für Zeitgenossen, 1966, (“Çağdaşlar İçin Edebiyat”); Aussich-ten des Romans oder Hat Literatür Zukunft, 1968, (“Romanın ve Edebiyatın Geleceği”); Die verdraengte Phantasie-20 Essays über Kunst und Gesellscbaft, 1973, (“Bastırılmış Hayalgücü-Sanat ve Toplum üzerine 20 Deneme”). Roman: Der Löwengarten, 1961, (“Aslan Bahçesi”); Ein deutsches Familienalbum, 1962, (“Bir Alman Aile Albümü). Oykü: Panzerkreuzer Potjomkin, 1967, (“Potemkin Zırhlısı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler