Tarih

Pentagon Nedir? Tanımı, Tarihi, Amacı (Yakın Tarih)

Pentagon. ABD’nin Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın genel adıdır.

Adı ve Kuruluş Amacı

Yapıya pentagon adının verilmesi binanın şeklinin beşgen (pentagon,yunanca’da beşgen anlamına gelir.) oluşundan ileri gelmektedir. Virginia eyaletinin Arlington semtinde bulunan Pentagon, Washington’a göre Potomac nehrinin karşı kıyısında yer alır. II. Dünya savaşı yıllarında ABD’nin dağınık halde bulunan savaşla ilgili bakanlıklarını bir çatı altında toplamak gayesiyle 1941-43 yıllarında inşa edilmiştir. II. Dünya Savaşından sonra ise hem Savunma Bakanlığının, hem de Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinin merkezi haline gelmiştir. Yapıldığı sırada dünyanın en büyük resmi binası ve hâlâ hazırda dünyanın en büyük ofis binası özelliğini taşıyan pentagonda askeri ve sivil 23.000 kişi çalışmaktadır. Yaklaşık 17 hektarlık bir alanı kaplayan Pentagon’un kullanılabilir alanı 608157 m2dir. îç içe beş beşgen yapıdan meydana gelmiş olan ve her birine halka denilen bu binalar on koridorla ana hole açılmaktadır. Binalar arasında ikişer hektarlık açık saha vardır. Pentagon, ikisi yer altında ve beşi yer üstünde olmak üzere toplam 7 kat olarak inşa edilmiştir.

Ruyalar/pentagon” 253″ 183″

İnşaası

Mimarı G.E. Bergston´un bu mükemmel planı seçilen yerin özelliklerine uygun olması, asansör kullanılmasını gerektirmemesi, alçak bir görünüme sahip olması ve çelik sıkıntısı çekilen bir dönemde (ikinci Dünya Savaşı sırasında) yapıldığından, çelikten tasarrufa yönelik olması gibi nedenlerden dolayı tercih nedeni olmuştur. 1941 sonlarında başlayan inşaat 15 bin işçinin geceli gündüzlü çalışmasıyla 1943´te bitirildi. Dış cephesi kireç taşı ile kaplı ve bütün duvarları dökme beton olan Pentagon´un toplam maliyeti 83 milyar dolardır. Pentagon, New York City´de zamanının en büyük binası olan “Empire State Building”in üç katı ve daha sonra yakınında inşa edilen (ABD’nin Irak ve Afganistan savaş için bahane olarak kullandığı yolcu uçaklarıyla hedef alınan 11 Eylül 2001 saldırısında yıkılan) Dünya Ticaret Merkezi´nin (World Trade Center) üçte iki büyüklüğündedir. Asansör yerine normal merdivenin yanında yürüyen merdiven kullanılmıştır. Çapı 1.6 km kadardır. Sekiz bin otomobillik kapalı ve onbin otomobil  kapasiteli bir açık otoparkı bulunmaktadır.

Yüksek görevliler için bir yemekhane, ayrıca çok sayıda büfe, kafeterya ve bir büyük yemek salonu vardır.
Yakın dönemde Subway , McDonald’s, Dunkin ‘Donuts , Panda Express , Starbucks, Sbarro,  KFC , Pizza Hut ve Taco Bell gibi fast-food zincirlerinin şubeleri açılmıştır.

Protesto ve Saldırılar Ruyalar/pentagon-protesto” 291″ 192″

Pentagon ABD’nin emperyalist savaş politikalarının planlarının yapıldığı yer olması sebebiyle tarihi boyunca protesto gösterilerinin hatta saldırıların  hedefi olmuştur. Bunların arasında 1967 Şubat’ın da Vietnam Savaşı’na karşı protesto için bir nokta oldu. Barış için Kadınlar Vuruşu tarafından düzenlenen yaklaşık 2500 kadının katıldığı , 15 Şubat 1967 tarihinde Sekreteri Pentagon’da Savunma Bakanı Robert S. McNamara’in ofisi dışında yapıldı.

21 Ekim 1967 tarihinde Ulusal Seferberliği Komitesi tarafından düzenlenen ve 35.000 savaş karşıtı protestocunun katılımıyla ünlü protestolardan biri olarak tarihe geçti. Protesto süresince pentagonu 2.500 silahlı askerler tarafından korundu. Bu komitenin pentagon protestoları savaş sonuna kadar devam etti.

ABD’de o dönem faaliyet gösteren yasadışı sol bir örgüt olan (Weather Underground Organization) 19 Mayıs 1972’de, Pentagon’un dördüncü-zemin katında, kadınlar banyosunda başarılı bir şekilde bir bombayı patlattı. Amerikalı sol radikaller, bu bombalamanın Vietnam savaşının son döneminde Hanoi’i bombalayan Nixon idaresinin saldırılarına misilleme olduğunu duyurdu.

Ruyalar/11eylul-pentagon” 291″ 200″ 11 Eylül 2001

Pentagon tarihinin en ağır saldırısını 11 Eylül 2001’de aldı. ABD yönetiminin ilk olarak terörsitlerce kaçırılan uçakla saldırıldığını bildirdi. Ancak sonradan ciddi çeşitli hesaplama ve kamera görüntüleri ile hasar ve enkazlardan yola çıkan uzmanlar Pentagon’a çarpan şeyin bir uçak olmadığı iddiasında bulundu. Pentagon saldırısı, şüpheli 11 Eylül olayının en karanlık ve açıklanmaya muhtaç konularından biri oldu. 

2007’de Irak’a saldıran ABD’nin bu haksız saldırısını protesto etmek için pentagon’un önünde 15.000 gösterici vardı.

Pentagon yönetimi 1998 yılından bu yana Pentagon Yenileme Programı adı altında güvenliği ve verimliliği artırıcı ve çağdaş standartlarda hizmet amacıyla beşgen yapının tadilat ve tahkimine devam etmektedir.

İlgili Makaleler