Edebi Şahsiyetler

Pedro Antonio de Alarcon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ALARCON, Pedro Antonio de (1833-1891)

İspanyol romancı. Don Quixote’den sonra en çok okunan İspanyol romanı Üç Köşeli Şapka ’nın yazarıdır.

Granada’da, Guadix kasabasında doğdu. Çok çocuklu ve yoksul bir ailenin oğluydu. Granada Üniversitesi’ndeki hukuk öğrenimini büyük güçlüklerle tamamladı. Genç yaşta politika ile ilgilenmeye başladı. 1853’te Madrid’e gidip, radikal fikirleri savunan Genç Liberaller Birliği adındaki topluluğun yayın organı El Latigo ( Kırbaç) dergisini yönetti. Başından geçen bir düello olayı sonucu politik düşüncelerinde büyük değişiklikler oldu; kararlı bir tutucu ve  din savunucusu haline geldi. 1859’da Ispanya’yla savaşmaya başlayan Fas’a, modern anlamda ilk savaş muhabiri olarak gitti. Fransa ve İtalya’ya uzun geziler yaptı. Dönüşünde siyasetten uzaklaşıp kendini edebiyata verdi. 1875’te İspanya Kraliyet Akademisi’ne seçildi. Bir süre sonra kendisine yöneltilen ağır eleştiriler sonucu yazarlıktan çekildiğini açıkladı. Uzun bir hastalıktan sonra Madrid’de öldü.

Daha öğrenciliği sırasında edebiyata aşırı düşkünlüğü olan Alarcon, hukuk okurken bir dizi roman çalışmasına girmişti. Ancak, bir yazar olarak adını duyurması Fas’taki savaşa ilişkin gözlemlerini yayımlamasından sonra gerçekleşti. 1872-1884 arasında yoğun bir yazma dönemine girdi. Başyapıtı sayılan El sombrero de tres picos’u (“Üç Köşeli Şapka”) bu dönemde yazdı. Mizahi bir aşk öyküsünü anlatan bu yapıt, daha sonra çeşitli uyarlamalara, bu arada bir de baleye konu oldu.

Alarcon, İspanyol edebiyatının Don Quixote’ den sonra en çok okunan ve sevilen romanı olan Uç Köşeli Şapka’yla ülkesinin büyük yazarları arasına girmiştir.

•YAPITLAR: El final de Norma, 1851; Diario de un testigo en la guerra de Africa, 1859; El sombrero de tres picos, 1874, (“Üç Köşeli Şapka”); El capitan Veneno, 1881.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler