Edebi Şahsiyetler

Pablo Neruda Kimdir, Hayatı, Kitapları, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

NERUDA, Pablo (1904-1973)

Şilili şair. Şiirin her türlü yaşantıyı dile getirebileceğine inanmış ve bu inancının ürünlerini yığınlara iletmeyi başarmıştır.

12    Temmuz 1904’te Parral kentinde doğdu, Eylül 1973’te Santiago’da öldü. Asıl adı Ricardo Neftali Reyes y Basoalto’dur. Sevdiği Çek yazarı Jan Neruda’nm soyadından esinlenerek 1920’den sonra Pablo Neruda adını kullanmaya başladı. Babası demiryolu memuruydu. İlkokul öğretmeni olan annesi evliliğinin on birinci ayında veremden ölünce, babası Şili’nin güneyindeki Temuco’ya taşındı. Orada, Neruda’nm kendi öz anası gibi seveceği Trinidad Candia Merverde ile evlendi. Neruda ilk ve ortaöğrenimini Temuco’da yaptı. Aynı kentte öğretmenlik eden şair Gabriela Mistral ile tanıştı. 1917-1920 arasında ilk yazı ve şiir denemelerini yaptı. 1921’de Santiago’ya giderek üniversiteye yazıldı, Fransız dili ve edebiyatı okudu. Aynı yıl “La cancion de la fiesta” (“Bayram Şarkısı”) adlı şiiri Öğrenci Birliği’nin açtığı yarışmada birinciliği kazandı. 1923’te Crepusculario (“Akşam Alacası”), 1924’te Veinte poemas de amor y una cancion desesperada ( Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı) adlı şiir kitapları ona kısa zamanda yaygın bir ün sağladı. 1925’te Tentativo del hombre infinito (“Sonsuz İnsan Girişimi”) adlı şiir kitabı ile El habitante y su esperanza (“Yerleşik Adam ve Umudu”) adlı romanı çıktı.

1927-1945 arasında Neruda, Birmanya’da, Co-lombo’da, Batavia’da, Buenos Aires’te, Barcelona’da ve Madrid’te konsolosluk görevlerinde bulundu. 1936’da İspanya İç Savaşı sırasında Cumhuriyetçiler yararına çalıştı. Konsolosluk görevine son verilince, Paris’e yerleşti, orada Perulu şair Cesar Vallejo ile Ispanya’ya Yardım İçin İspanya-Amerika Grubu’nu kurdu. İspanya İç Savaşı, Neruda’nın şiir anlayışını büyük ölçüde etkilemiş, şiiri seçkinlere özgü bir uğraş olarak görmekten vazgeçip insanlar arası bir dayanışma aracı olarak benimsemesine yol açmıştı. 1937’de Şili’ye dönüşünde Espana en el corazön (“İspanya Gönüllerde”) kitabını yayımladı. Şili Halk Cephesi adayının cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine yeni yönetim Neruda’yı İspanyol Cumhuriyetçileri’nin Şili’ye sığınmalarını düzenlemek için Paris’te görevlendirdi. 1940-1943 arasında ise Şili’nin Mexico City başkonsolosluğunu yaptı.

1943’te Şili’ye dönerek siyasete atıldı. 1945’te senatoya seçildi ve Şili Komünist Partisi’ne girdi. 1948’de Şili hükümetiyle parti arasındaki anlaşmazlık, komünizmin yasadışı sayılmasıyla sonuçlanınca, Neruda’nın senatörlüğü de sona erdi. Yurt dışına kaçtı.

İlgili Makaleler