Edebi Şahsiyetler

Nonomura Sotatsu Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SOTATSU, Nonomura (Ykş. 1570-Ykş. 1640)

Japon, ressam. 17.yy Japon resminin en büyük temsilcilerindendir.

Tavaraya Nonomura Sotatsu’nun yaşamı üstüne kesin bilgi yoktur. Sattığı kumaşların desenleriyle Japonya dışında da tanınan Tavaraya adlı tüccar bir aileden geliyordu. 1600-1630 arasında Kyoto’da etkinlik gösterdi. Ülkenin önde gelen ailelerinin konutlarını süslemek için resimler yaptı. 1602’de Tairo ailesine ait su.tra’1 arı (bir tür kitap) onardı. 1621’de Tokugava sülalesinden gelen bir şogunun karısı için yaptırdığı Yogen-in adlı yapıda sürme kapıların üstünü resimledi. Bu çalışmasıyla en büyük Japon sanatçılarına verilen “Hokkyo” unvanını aldı.

Yapıtlarının çoğunun tarihsiz olması, sanatının gelişimi üstüne yeterli bilgi edinilebilmesini olanaksız kılmıştır. Sotatsu da, Honnami Koetsu (1558-1637) gibi zaman içinde yok olan Japon geleneklerini yeniden canlandırmaya çalışmış, Japon efsanelerini ve inançlarını işlediği yamato-e’ler (öykülü resimler) yapmıştır. Geleneksel Japon resmi özelliklerini yansıtan çok renkli ve süslemeci bu yapıtların büyük bölümünde doğanın ayrıntılı ve gerçekçi bir yorumu görülür. Sotatsu’nun altın ve gümüş yaldızla çalıştığı bu yapıtlarının bazılarına, Koetsu’nun zarif yazısıyla Japon kültürüne özgü birtakım dizeler ve cümleler eklenmiştir. Beyaz zemin üstüne siyah mürekkeple çalıştığı tek renkli resimleriyse, teknik olarak bütünüyle Çin mürekkep resmi sumi-e etkisindedir. Renkli düzenlemeleri gibi bu yapıtları da çağdaş estetik anlayışına çok yakın resimlerdir.

• YAPITLAR (başlıca): Saigyo monogatarre, 1630; Matsu-lima, 1630, Freer Sanat Galerisi, Washington DC; Miotsu-kuşi, 1630, Sambo-in, Kyoto; Rüzgâr Tanrısı ve Gökgürültüsü Tanrısı, 1630, Kennin-ji, Kyoto; Erken ilkbaharda Kulübeler, Sambo-in, Kyoto.

• KAYNAKLAR: Y.Yuzo, Sotatsu, 1962; W.Watson, Sotatsu, 1959; E.Grill, Tavaraya Sotatsu, 1956.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler