Edebi Şahsiyetler

Nikolay Nekrasov Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NEKRASOV, Nikolay Alekseyeviç (1821-1878)

Rus, şair ve yayıncı. Köylülüğün acılarını dile getiren şiirleriyle Çarlık Rusya’sının ünlü halk şairleri arasına girmiştir.

10 Aralık 1821’de Yuzvino’da (bugün Ukrayna sınırlarında) doğdu, 8 Ocak 1878’de St.Petersburg’da öldü. Bir toprak ağası ve emekli subay olan babası onun da subay olmasını istiyordu. Ancak Nekrasov bir süre dinleyici olarak St.Petersburg Üniversitesi’ne devam ettikten sonra kendisini tümüyle edebiyata verdi. Şiirlerini dergilerde yayımlamaya başladı. Ancak babasının katı tutumu ve para yardımını kesmesi üzerine genç yaşta çalışmak zorunda kaldı. Bir yandan yazılar yazarken bir yarıdan da yayıncılığa atıldı. 1836’da Puşkin’in kurduğu ve onun ölümünden sonra etkisini yitiren Sovremennik (Çağdaş) adlı dergiyi 1846’da satın alarak o dönemin en etkili liberal tutumlu dergilerinden biri yaptı. Turgenyev ve Tolstoy ilk yapıtlarını burada yayımladılar. 1856’dan sonra Çernişevski ve Dobrolyubov’un etkisiyle daha köktenci ve militan bir nitelik kazanan dergi 1866’da kapatıldı. Nekrasov, 1868’den ölümüne değin de, Mikhail Saltıykov (1826-1889) ile birlikte Oteçestvenniye Zapiski (Anavatan Günlüğü) adlı dergiyi yönetti. Yayımladığı her iki dergideki yergi yazılarıyla toplumsal adaletin gerçekleşmesi için çalıştı.

Nekrasov’un 1840’ta yayımladığı ilk şiir kitabı Meçtıy i zvuki (“Hayaller ve Sisler”) fazla başarılı olmamıştı. Ancak 1856’da çıkan Stihotvoreniya (“Şiirler”), yaşamı süresinde altı basım yaparak ona ün ve para kazandırdı. Nekrasov halkın acılarını dile getiren şiirleriyle tüm Rusya’da sevilen bir şair oldu. Ancak giderek daha zengin bir yaşam sürmeye başladı ve eski edebiyat çevresinden uzaklaştı. Bu, pişmanlık ve huzursuzluk dolu bir yaşamı da birlikte getirdi. Son yılları, hem savunduğu görüşler ile yaşamı arasındaki gittikçe artan çelişki, hem de yakalandığı kanser nedeniyle acılar, sıkıntılar ve pişmanlıklar içinde geçti.

Nekrasov köylülüğün şairidir. Ezilen köylülerin sorunlarını ve serflerin kurtuluş isteğini dile getirirken, köy yaşamını da canlı ve çekici yönleriyle ele almıştır. Şiirlerinin hepsi aynı özgün ve başarılı anlatıma erişememiş, bazen aşırı dokunaklı bir hava
öne çıkmıştır. Ancak çoğu şiirinde yoğun duyguları ustalıkla yansıtmış, dilin müzikal özelliklerini öne çıkaran bir üslup geliştirmiş, halk deyişlerine yer vermiştir. Başyapıtlarından sayılan Komu na Rusi jit horoşof (“Rusya’da Kim Mutlu Yaşar?) adlı uzun şiiri onun güçlü yergici üslubunu yansıtan bir halk destanı niteliğindedir. Nekrasov, imgeleri ve üslubuyla Rus simgeci (sembolist) şairleri üzerinde etkili olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Meçtıy i zvuki, 1840, (“Hayaller ve Sisler”); Fiziologiya Peterburga, 1845, (“Petersburg’un Fizyolojisi”); Şaşa, 1855; Stihotvoreniya, 1856, (“Şiirler”); Moroz, krasnıynos, 1863; Komu na Rusi jit horoşo?, 1876, (“Rusya’da. Kim Mutlu Yaşar?”); Posledniye pesni, 1877, (“Son Şarkılar”); Polnoye sohraniye soçineniy i pisem, 12 cilt, (ö.s.), 1948-1953, V.E.Vevgenyev- Maksimov, A.M. Yegolin, K.I.Çukovski (yay.)

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler