Nedir ?

Nifas-Nifas Hali, Süresi Nedir, Ne Demektir, Anlamı

Nifas (ar. i.)

Kadınlara mahsus hallerdendir. Hamile kadının çocuğunu doğurmasını müteakip gelen kandır, Nifas lohusalık halidir. Bu müddetin asgari haddi yoktur, bir gün bile olabilir. En azami müddeti ise 40 gündür. Doğum yapan bir kadından 40 günden sonra gelen kan nifas değildir. Bazı kadınlarda doğumdan 15, veya 20 gün sonra kan kesilir. Onların nifas müddeti bu kadar olmuş olur. Kan kesilince yıkanır, namaz kılar, oruç tutarlar.

El, ayak gibi organları belirmiş olan bir çocuğun düşmesiyle nifâs hali vücuda gelir ve çoğunlukla 10. 15 gün devam eder. Organları belirlenmemiş bir düşük ile nifâs hali vücuda gelmez.

Nifâs müddeti içinde görülen temizlik de nifâstan sayılır.

Gerek âdet gören ve gerekse lohusa bulunan müslüman kadınlar için bazı hususî hükümler vardır. Bu haldeki kadınlar namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur’ân okuyamazlar. Ancak duâ âyetlerini, duâ maksadı ile okuyabilirler. Kur’ân’a el süremezier, Kabe’yi tavaf edemez ve kocaları ile cinsî münasebette bulunamazlar.

Adet gören ve iohusa olan bir kadın, bu müddet içinde kılamadığı namazları kaza etmez, ancak terket-tikleri Ramazan orucunu sonra kaza ederler.

İlgili Makaleler