Edebi Şahsiyetler

Nida Tüfekçi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TÜFEKÇİ, Nida (1929)

Türk, halkbilimci. Özellikle halk müziği alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

1 Mart 1929’da Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu. Ortaöğreniminden sonra 1950’de Ankara Maliye Okulu’nu bitirdi. 1953’te radyo sınavını kazanarak Ankara Radyosu Yurttan Sesler Topluluğu’na katıldı. Muzaffer Sarısözen’le birlikte çalıştı. Ankara Halkevi ve Yeni Mahalle Musiki Cemiyeti’nde ders verdi. 1959’da İstanbul Radyosu’na geçti. İstanbul’da da çeşitli müzik ve kültür derneklerinde ders vermeyi sürdürdü. 1962’de eşi Neriman Tüfekçi’yle birlikte İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Kadınlar Topluluğu’ nu kurdu. 1966’da getirildiği İstanbul Radyosu Türk Sanat ve Halk Musikisi Şubesi müdür yardımcılığı görevindeyken Yurttan Sesler Erkekler Korusu, Dört Ses Dört Saz, Divan-Bağlama-Cura gibi toplulukları kurdu ve yönetti. 1971-1976 arasında Erzurum Radyosu’nda da görev aldı, halk müziği topluluğunun eğitimini üstlendi. TRT Müzik Dairesi’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 1975’te Müzik Dairesi başkan yardımcılığına getirildi. İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın kurucuları arasında yer aldı. 1976’da Konservatuvar’da öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yönetim kurulu üyeliğine ve başkan yardımcılığına getirildi.

Halk müziği konusunda yaptığı araştırmalar, yazdığı yazılar ve katkıda bulunduğu ansiklopediler nedeniyle “Folklor Araştırma Kurumu” tarafından 1985 yılında “İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü”nü aldı. 1991’de Kültür Bakanlığı tarafından “Devlet Sanatçısı” unvanı verildi. 1993 yılında İstanbul’da öldü.

Tüfekçi, küçük yaşta bağlama çalarak başladığı müzik çalışmalarını aralıksız sürdürmüş, usta bir bağlama sanatçısı olmasının yanı sıra, araştırmacılığıyla da önem kazanmıştır. Anadolu gezilerinde çok sayıda türkü derlemiş ve notaya almıştır. Çeşitli devlet kurumlarında yöneticilik yapmış, danışma ve denetleme kurullarında görevlendirilmiştir. Birçok halk müziği sanatçısı yetiştirmiş, yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış, radyo ve televizyon için hazırladığı programlar ilgi görmüştür.

• YAPITLAR (başlıca): Memleket Türküleri, 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler