Edebi Şahsiyetler

Nicholas Ray Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

RAY, Nicholas (1911-1979)

ABD’li sinema yönetmeni. Sürekli aynı temayı işlemesi ve kişisel üslubuyla Amerikan sinemasının az sayıdaki yaratıcı yönetmeninden biri olmuştur.

Raymond Nicholas Kienzle 7 Ağustos 1911’de ABD’de Wisconsin Eyaleti’nin La Crosse kentinde doğdu, New York’ta öldü. Chicago Üniversitesi’nde Frank Llyod Wright’ın yanında mimarlık eğitimi gördü. Üniversiteden sonra radyo oyunları yazdı ve yönetti. Çeşitli tiyatrolarda oyunculuk ve yönetmenlik etti. II. Dünya Savaşı sırasında, Ordu Tanıtma Bürosu için radyo propaganda oyunları hazırladı. 1945’te A Tree Grows in Brooklyn (“Brooklyn’de Bir Ağaç Büyüyor”) adlı filmde yönetmen Elia Kazan’ın yardımcılığını yaptı. Yönetmen yardımcılığım birkaç filmde daha sürdürdükten sonra Broadway’de bir oyun sahneye koydu. Kısa bir süre televizyonda çalıştı. The Tzvisted Road/They Live By Night (“Dolambaçlı Yol/Geceleri Yaşayanlar”) ile yönetmenliğe başladı. Film ilk gösterildiğinde fazla ilgi toplamadı, ama sonraki yıllarda Ray’in kişisel üslubunun temel özelliklerini içeren, nitelikli bir yapıt olarak kabul edildi.

Sonraki sekiz yıl içinde çektiği Knock On Any Door, (Cinayet Mahkemesi), In a Lonely Place (Tehlike işareti), On Dangerous Ground (“Tehlikeli Bir Zeminde” ve Westem türünün eşsiz bir örneği olan Johnny Guitar adlı filmlerinde, esas olarak gençliğin ergenlik dönemi huzursuzlukları ve şiddet temaları üzerinde durdu. Sinemasının ana eksenini oluşturan bu temalar, en ünlü filmi Rebel Without a Cause’dz (Asi Gençlik) James Dean’in unutulmaz oyununun da yardımıyla tüm derinliğiyle perdeye yansıdı. Yine şiddet teması çevresinde gelişen The True Story of JesseJames’ i (“Jesse James’in Gerçek Öyküsü”) çekerken koşullar ileri sürülerek çalışması engellendi. Toplumsal sorunları ele alış biçimi tutucu kesimi rahatsız etmişti. Ödün vermeye yanaşmayan Ray, filmin çekimini bitiremedi ve film onun tasarladığından değişik bir biçimde kurgulandı.

İlgili Makaleler