Edebi Şahsiyetler

Nahifi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NAHİFÎ ( ? – 1738)

Osmanlı Divan şairi. Celâleddin Rûmî’nin Mesnevi’sini nazımla Türkçe’ye çevirmiştir.

Süleyman Nahifi İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. Doğum yılı bilinmiyor. İyi bir öğrenim görüp Arapça ve Farsça öğrendi. Hattat Hâfız Osman’dan hat dersleri aldı. Bir süre geçimini hattatlıkla sağladı.

İran Şahı I. Hüseyin, Basra’yı fethettikten sonra kentin anahtarlarını elçisi Rüstem Han’la II. Mustafa’ ya göndermişti. Padişah da buna karşılık, eski defter emini Mehmed Bey’i 1697’de armağanlarla İran şahına gönderdi. Nahifi elçi kâtibi olarak heyete katıldı. İran’ın çeşitli kentlerini gezdi, Farsça’sını ilerletti. 1718’de Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması’na, Osmanlı delegesi İbrahim Paşa ile birlikte giden şıkk-ı sani defterdarı İbrahim Efendi’nin yanında görev aldı. Daha sonra şıkk-ı sani defterdarlığına atandı. Uzun süre bu görevde kaldı. Kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Nahifi’nin Türkçe Divan’ından başka birçok yapıtı vardır. Hz. Muhammed’e övgü şiirleri yazmıştır. Mevlid, miraç ve hicret gibi konuları işlemiştir. Mevlânâ Celâleddin Rûmî’nin Farsça Mesnevi’sini aynı ölçüyle Türkçe’ye çevirmiştir. Busirî’nin Kaside-i Bürde’sini tahmis etmiştir. Özgün buluşlarla yazdığı şiirlerinin dili oldukça yalındır. İnce hayal gücüne dayanan dizeleri vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Tahmis-i Kaside-i Bürde, (ö.s.), 1842; Mesnevi Tercümesi, 7 cilt, (ö.s.), 1852, (yeni harflerle Nahifî’nin Manzum Mesnevi Tercümesi, A. Çelebioğlu (yay.), 2 cilt, 1969-1971); Divan, (Süleymaniye Kütüphanesi, Esad Efendi Bölümü No. 2705); Mevlid-i Nebevi, (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Emanet Hâzinesi No. 1612); Hicretü’n-Nebevi, (Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Hazine Bölümü No. 693); Miraci-ye, (Süleymaniye Kütüphanesi, Hamidiye Bölümü No. 252); Hilyetü’l-Envar, (Nuruosmaniye Kütüphanesi, No. 3228).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler