Nedir ?

Müzakere Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Müzakere, birbirinden birtakım şeyler elde etmek isteyen kişilerin, kurumların, devletlerin, diğer tarafı ikna etmek ve etkilemek suretiyle, kendi istekleri gibi düşünmelerini ve taleplerini kabul etmelerini sağlamaya odaklanan bilgi ve hüner sergiledikleri bir iletişim ve karar verme sürecidir.

Farklılık noktalarının çözümlenmesi, bir birey ya da kolektif için avantaj elde etmek ya da çeşitli çıkarları tatmin edecek sonuçların elde edilmesi amaçlanmaktadır. Genellikle bir pozisyon öne sürerek ve bir anlaşma elde etmek için tavizler vererek gerçekleştirilir. Müzakere taraflarının müzakere edilen çözümü uygulamak için birbirlerine güvenme derecesi, müzakerelerin başarılı olup olmadığını belirlemede önemli bir faktördür.
İnsanlar genellikle müzakere etmeden her gün pazarlık yaparlar. Müzakereler, işletmeler, kar amacı gütmeyen kurumlar ve devletler içinde ve bunların yanı sıra satış ve hukuki işlemler dahil olmak üzere kuruluşlarda ve kişisel olarak gerçekleşir. evlilik, boşanma, ebeveynlik vb. gibi durumlar gibi profesyonel müzakereciler genellikle sendika müzakerecileri, kaldıraç satın alma müzakerecileri, barış müzakereci veya rehine müzakereciler gibi uzmanlaşmıştır. Diplomatlar, yasa koyucular veya brokerler gibi başka başlıklar altında da çalışabilirler.