Edebi Şahsiyetler

Mort Walker Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WALKER, Addison Mortimer (1923)

ABD’li karikatürcü ve çizgi romancı. Hasbi Tembeler çizgi romanının yaratıcısıdır.

3 Eylül 1923’te Kansas Eyaleti’nde, El Dorado’ da doğdu. İlköğrenimini bir süre sonra ailesinin yerleştiği Kansas City’de gördü. II.Dünya Savaşı’nda askere alındığı için liseyi yarıda bırakmak zorunda kaldı. İtalya cephesinde bulundu ve üsteğmen rütbesiyle terhis oldu. Savaştan sonra Washington v.e Missouri üniversitelerinde aldığı derslerle eğitimini tamamladı. New York’a giderek Dell Yayınevi’nde çalışmaya başladı. 1000 Jokes (Bin Şaka), TV Stars (TV Yıldızları) ve Bollyhoo gibi dergilerin gülmece yönetmenliğini yaptı. Daha sonra bağımsız karikatürcü olarak çalıştı. Yarattığı Beetle Bailey (Hasbi Tembeler) tipi ile çizgi romana geçti. 1950’de gazetelerde, 1951’de pazar eklerinde de yayımlanmaya başlayan bu çizgi romanla büyük bir ün kazandı. 1954’te ABD’de her yıl en başarılı çizgi romancıya verilen Reuben Ödülü’nü aldı. Başka çizgi roman girişimleri de oldu. Bir süre ülkesindeki Ulusal Karikatürcüler Derneği’nin başkanlığını yaptı. Daha sonraki çalışmalarını Connecticut Eyaleti’ndeki Greenwich’te 1974’te açılan Karikatür Sanatı Müzesi ile ilgili işler üstünde yoğunlaştırdı.

Mort Walker’in başyapıtı Hasbi Tembeler’dir. Bu çizgi roman ABD’li çizgi romancı George Baker (1915-1975) tarafından 1942’de yaratılan ve konusunu askerlerin yaşamından alan Sad Sack adlı çizgi romanla başlayan geleneğin bir devamıdır. Miğferi ya da kasketi aşağı düştüğü için gözleri gözükmeyen Hasbi, disiplinli askerlik yaşamının gereklerinden elinden geldiğince kaçmaya çalışır. Onun ile ABD’nin bir köşesinde unutulup kalmış birliğindeki öteki erler, disiplini temsil eden çavuş, subaylar, biraz beceriksiz bir general, aşçıbaşı ve büro görevlileri arasında geçen çelişkili olaylar, Walker’in gülmecesinin temelini oluşturur. Oldukça yalın, stilize, ama kıvrak ve usta bir çizgisi vardır. 1950’lerin ortasından beri Türkiye’ de de yayımlanan Hasbi Tembeler kitap olarak da çıkmıştır. En başarılı çizgi romanlardan biri olarak dünya çapında üne sahip olan bu çizgi roman bir dizi çizgi filme de konu olmuşsa da bu alanda başarı kazanamamıştır.

Walker yalnız ya da başkalarıyla ortaklaşa olarak Hasbi Tembeler dışında da başarılı çizgi romanlar yaratmıştır. Bunlardan Sam’s Strip (“Sam’m Çizgi Romanı”) kısa ömürlü olmasına karşın daha önceki çizgi roman kahramanlarını ustalıkla kullanmasıyla dikkati çekmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Beetle Bailey dizisi, 1950, (Hasbi Tembeler); Hi and Louis dizisi (Dik Browne ile), 1954; Sam’s Strip dizisi (Jerry Dumas ile), 1961, (“Şam’ın Çizgi Romanı”); Boner’s Ark dizisi, 1967, (“Boner’in Gemisi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler