Edebi Şahsiyetler

Marcel Gromaire Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GROMAIRE, Marcel (1892-1971)

Fransız, ressam. Kütlesel biçimcilik anlayışı ve anlatımcı tutumuyla ülkesinde Dışavurumculuk’un (Ekspresyonizm) temsilcilerinden olmuştur.

24    Temmuz 1892’de Noyelles-sur-Jambre’da doğdu,1971’de öldü. Belirli bir sanat eğitimi görmedi, ancak 1910’da Paris’te sık sık sanatçı atölyelerine giderek kendi kendini yetiştirdi. I. Dünya Savaşı nedeniyle 1914’te askere alındı. 1916’da yaralanarak terhis oldu. 1920’den sonra sergiler açtı. 1937’de açılan Paris Dünya Fuarı’nda Sevres Pavyonu’nu süsledi. Halılar için desen tasarımları yaptı. 1939’da Lurçat ile birlikte Aubussen Fabrikası’nda modern halıcılığın gelişmesi için çalışmalar yürüttü. 1952’de
Carnegie Ödülü’nü kazandı.

Gromaire başından beri, Permeka gibi çağdaş Flaman ressamları geleneğini çağrıştıran anlatımcı bir tutum içinde olmuştur. Ancak bu anlatımcılık, biçimin anıtsal yapısını vurgulaması açısından Kuzeyli ressamların tam anlamıyla dışavurumcu tutumundan ayrılır. Gromaire’in, Leger’nin etkisiyle geliştirdiği bu üslupsal yaklaşım, ilkel Fransız ve Flaman sanatları ile Cezanne ve Seurat’nun izlerini de taşır. Bu üslup, konuyu gözardı etmeden, biçimin sadeleştirilip dramatik etkisinin yoğunlaştırılmasına dayanır. Kaim ve kaba kenar çizgileri (kontur) biçimin kütlesel olarak betimlenmesinde temel bir rol oynar. 1920’lerde yaptığı köylü ve işçi yaşamını konu alan resimlerinde Gromaire biçimin anıtsallığını vurgulamak için genellikle kırmızı, mavi, soluk sarı ve toprak renkleriyle sınırlı renk uyumları kullanmıştır. Bu sınırlı renk uyumunu goblen tekniğinde yaptığı halı çalışmalarında da uygulayarak özellikle stilize bir biçim anlayışının örneklerini vermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Ekin Biçici, 1924, Paris Kenti Modern Sanat Müzesi; Nehir Kıyısında Çamaşıra Kadınlar, 1933, Devlet Sanat Müzesi, Kopenhag; Mormallı Oduncular, 1941, Ulusal Modern Sanatlar Müzesi, Paris; New York’un Denizden Görünüşü, 1950; Uzun Saçlı Çıplak, 1957; Matmazel S.S.’nin Portresi, (ty)/ Detroit Sanat Enstitüsü; Savaş, Paris Kenti Modern Sanat Müzesi.

•    KAYNAKLAR: G.Besson, Marcel Gromaire, (ty); M.Zahar, Gromaire, 1966.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler