Edebi Şahsiyetler

Lütfi Özkök Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ÖZKÖK, Lütfi (1923)

Türk, yazar ve fotoğrafçı. Türk edebiyatının İskandinav ülkelerinde tanıtılmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuştur.

15 Mart 1923’te İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini Jeanne D’Arc Fransız Koleji, Vefa ve Taksim liselerinde yaptı. 1943’te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Daha sonra 1950’ye değin Viyana Üniversitesi’nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde ve Paris Üniversitesi’nde okudu. 1951’de İsveç’e gitti. 1951-1966 arasında Stockholm’de bir yapı kooperatifinin bürosunda desinatör ve maketçi olarak çalıştı.

Üniversite yıllarından başlayarak çeşitli edebiyat etkinliklerinde bulundu, şiir ve çeviri şiir kitapları, antolojiler yayımladı. 1953’ten sonra İsveççe ve Fransızca’dan Türkçe’ye şiir çevirileri yaptı. ABD, Fransa ve İskandinavya ülkelerinde çeşitli gazete ve dergilere yazılar yazdı. 1973 ve 1984’te İsveççe iki şiir kitabı yayımladı. İsveç’teki edebiyat etkinliklerinden ötürü Devlet Sanat Ödülü başta olmak üzere çeşitli ödüller kazandı. 1973’te İsveç Yazarlar Birliği kendisine yaşam boyu maaş bağladı.

Lütfi Özkök edebiyatın yanı sıra fotoğraf sanatıyla da ilgilendi. Özellikle ünlü yazarların portreleri üstünde yoğunlaşan çalışmalarını çeşitli ülkelerde sergiledi. Çektiği bir kısa filmle 1965’te İsveç Film Enstitüsü’nün Kısa Film Birincilik Ödülü’nü kazandı. New York Times, Newsweek, Observer, Les Lettres Françaises, L’Express, La Quinzaine Litterai-re, Der Spiegel, Die Zeit gibi dergi ve gazetelerde fotoğrafları yayımlandı.

Çalışmalarıyla Avrupa ülkelerinde etkinlik gösteren birkaç Türk fotoğrafçısından biri olan Lütfi Özkök, özellikle şiirleri, çevirileri ve yazılarıyla Türk edebiyatının yurt dışında tanıtılmasında önemli bir çabaya girişmiştir.

24 Aralık 1950’de Stokholm’e yerleşen Özkök, hâlen Stokholm’de yaşıyor. Temmuz 2001’de eşini hayatını kaybetti.

* YAPITLAR (başlıca):

İlgili Makaleler