Edebi Şahsiyetler

Ludovico Antonio Muratori Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MURATORI, Lodovico Antonio (1672-1750)

İtalyan, tarihçi. İtalyan Orta Çağ toplumu üzerine ayrıntılı ve belgelere dayalı yapıtlar vermiştir. Çağdaş İtalyan tarihçiliğinin öncüsü olarak kabul edilir.

21 Ekim 1672’de Modena Dukalığı sınırları içerisindeki Vignola’da doğdu, 23 Ocak 1750’de Mo-dena’da öldü. Öğrenimini Benediktin bir rahip olan Benedetto Bacchini’nin yanında tamamladı. Hocasından, Benediktin mezhebine bağlı Saint-Maur tarikatı rahiplerinin geliştirdiği, tarihsel incelemelerde filolojik yöntemleri kullanma tekniğini öğrendi. 1694’te papazlık derecesine yükseldi. Aynı yıl, Milano’da yeni kurulmuş bir kütüphane olan Ambrosiona Kütüphanesinde çalışmaya başladı. Aynı dönemde kütüphaneye ait el yazmaları arasından seçtiği metinleri bir araya getirdiği Anecdota adlı kitabını yayımladı. 1700’de Modena Dükü I.Rinaldo’nun kütüphanesinde çalışmak üzere Modena’ya döndü ve yaşamının sonuna değin dükün arşivcisi ve kütüphanecisi olarak çalıştı.

Muratori 17. yy İtalyan tarih yazıcılığına egemen olan ve tüm tarihsel olayları tanrıbilimsel gerçekliğin ışığında anlamaya çalışan, ahlaki değerleri ve dinde doğru yolda olmayı tarihsel kesinliğe ve doğruluğa üstün tutan anlayışa karşı çıktı. Diğer tarihçilerle de ilişki kurarak, İtalyan Orta Çağ toplumunun araştırılmasında vazgeçilmez bir yeri olan, Rerum italicarum scriptores (“Yazılı İtalyan Tarihi”) adlı 28 ciltlik büyük kitabını yazmaya başladı. Bu çalışmayla, çağdaş tarihçiler tarafından inceleme dışı bırakılan İtalyan Orta Çağ tarihini, 500 ile 1500 yılları arası döneme ait iki binden fazla vakayinamenin, günlüğün ve resmi belgenin yardımıyla inceledi.

Bu dönemde yayımladığı Antiquitates italicae medii aevi (“İlk Çağ’dan Orta Çağ’a İtalya”) adını taşıyan 6 ciltlik yapıtında kurumların tarihinden iktisat tarihine, din tarihinden toplumsal geleneklerin tarihine dek çeşitli konulardaki denemelerini bir araya getirdi. Aynı kitabında, Yeni Ahid’e ait kitapların, 200 yılından kalma, o zamana değin bilinen en eski listesine yer verdi. 1744’te yayımlamaya başladığı Annali d Italia’da (“İtalya Yıllıkları”) İsa’dan 18. yy’a değin İtalya Yarımadası’nın tarihini bir bütün olarak anlattı.

•    YAPITLAR (başlıca): Anecdota,4 cilt, 697-73;Rerum italicarum scriptores, 28 cilt, 1723-1751, (“Yazılı İtalyan Tarihi”); Antiquitates italicae medii aevi, 6 cilt, 1738-1742, (“İlk Çağ’dan Orta Çağ’a İtalya”); Annali d’Italia, 12 cilt, 1744-1749, (“İtalya Yıllıkları”); Şeritti inediti, (ö.s.), C. Ricei (der.), 2 cilt, 1880, (“Yayımlanmamış Yazılar”).

•    KAYNAKLAR: G. Bcrtomi, L.A. Muratori, 1926; G. Bezzi, II pensiore soriale di Lodovico Antonio Muratori, 1922.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler