Edebi Şahsiyetler

Luca della Robbia Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ROBBIA, Luca Della (1399-1482)

İtalyan, heykelci ve seramikçi. Pişmiş toprağı (terracotta) boyayarak ve sırlayarak oluşturduğu yapıtlarıyla tanınmıştır.

Floransa’da doğdu, aynı kentte öldü. Doğum tarihi bazı kaynaklarda 1400 olarak gösterilir. Güçlü heykelciliğine karşın, ününü daha çok 1440 dolaylarında pişmiş toprağı boyaması ve sırlamasına borçludur. Bu türdeki en yetkin yapıtları Floransa Katedrali ile gene Floransa’ daki Santa Trinata Kilisesi’ndedir. Brunelleschi’nin Flo-ransa’daki Yetimler Evi’nin ön yüzündeki kemerlerin arasında yer alan yuvarlak seramik levhaları da o yapmıştır. Gerçekte Robbia’nın sanatçı kişiliği heykelciliğinden gelir. Heykelcilik alanında en tanınmış yapıtı 1431-1438 arasında Floransa Katedrali’nin şarkı söyleme galerisi (cantoria) için yaptığı mermer heykel grubudur. Bu grup, çeşitli müzik araçları çalan ve şarkı söyleyen bir dizi melek kabartmasından oluşmaktadır. Klasik üslup özellikleri taşıyan melek figürlerinin yüz çizgilerindeki anlam ve ölçülü hareketleri, Robbia’nın çağdaşları üstünde etkili olmuştur. Ancak, figürlerin aşırı cilalanmış yüzeyleri, içinde yer aldıkları galeride zayıf bir görsel etki yapmalarına yol açmıştır. Bu grup 17. yy’da parçalara ayrılarak çeşitli yerlere dağıtılmışsa da, iki parça dışında, kabartmaların tümü sonradan Floransa’daki Katedral Müzesi’nde yeniden bir araya getirilmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Güller BahçesiMadonnası, ykş. 1430, Bargello Müzesi, Floransa; Floransa Katedrali şarkı söyleme galerisi heykelleri, 1431-1438, Katedral Müzesi, Floransa; Aziz Mathias, 1440-1450, San Croce Pazzi Şapeli, Floransa; Floransa Katedrali kutsal eşyalar bölümü kapısı, ykş. 1447, Floransa; Çocuk, 1466, Yetimler Evi, Floransa.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler