Edebi Şahsiyetler

Lope de Vega Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LOPE DE VEGA (1562-1635)

İspanyol oyun yazarı. Calderon de la Barca ile birlikte İspanyol tiyatrosunun “Altın Çağ”ının en önemli yazarlarından biridir.

Lope Felix de Vega Carpio 25 Kasım 1562’de Madrid’te doğdu, 27 Ağustos 1635’te aynı kentte öldü. Kuzey İspanya’daki Santander yöresinden gelip Madrid’e yerleşmiş bir ailenin çocuğuydu. Daha okula gitmeden okumayı öğrenmişti. İlköğrenimine Cizvit papazlarının gözetiminde başladıktan sonra kısa bir süre de Avila piskoposu Jeronimo Manrique’nin hizmetinde bulundu. 1572’de girdiği Alcala de Henares Üniversitesi’ndeki öğrenimini 1583’te tamamladı. Dizginleyemediği serüven tutkusu yüzünden birçok savaşa katıldı, evli kadınlarla ilişkiler kurdu, bu kadınların bazılarından evlilik dışı çocukları oldu, sık sık hapse girdi, sürgüne yollandı. Lope de Vega gençlik yıllarındaki bu düzensiz yaşayışı yüzünden önceden tasarladığı gibi rahip olarak Kilise’ye giremedi. Başından geçen aşk serüvenlerinin hemen hemen hepsi yazdığı şiirler ve oyunlar için esin kaynağı oldu. Çok küçük yaşta yazarlığa başladığı için daha on beş yaşındayken profesyonel tiyatrolarda oyunları oynandı.

İlk kez 1588’de soylu bir ailenin kızı olan Dona Isabela de Urbino ile evlenen Lope de Vega, aynı yıl İspanyol Armada’sı ile savaşa katıldı. Savaştan döndükten sonra karısıyla Valencia’ya yerleşti ve oradaki tiyatrolar için çok sayıda oyun yazdı. 1590’da Alba dükünün hizmetine girerek Toledo’ya taşındı. 1595’e değin bu kentte kaldıktan sonra o yılın baharında karısının ölmesi üzerine iki kızını da yanma alarak
yeniden Madrid’e döndü. 1596’da Malpica markisinin ertesi yıl da Sarria markisinin sekreterliğini yaptı.

1598’de ikinci kez evlendi. Sarria markisinin yanından ayrıldıktan sonra zamanının bir bölümünü Madrid’te karısı Dona Juana’nın, bir bölümünü ise Sevilla’da Micaela’nın ve ondan olan çocuklarının yanında geçirdi. 17.yy’ın başında ülkesinde yaygın bir üne kavuşmuş olmasına karşın geçim sıkıntısından büsbütün kurtulamadı. 1604-1605 yıllarında Toledo’ da oturan Lope de Vega bu dönemin sonunda yeniden Madrid’e yerleşerek Sessa dükünün hizmetine girdi. 1610’da karısı ile oğlunu da yanına aldı.

İlgili Makaleler