Edebi Şahsiyetler

Leskofçalı Galip Bey Kimdir, Kısaca Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Hakkında Bilgi

GALİB [Leskofçalı] (1829-1867)

Osmanlı Divan şairi. Tanzimat döneminde eski dil ve şiir geleneğini canlandırıp sürdürmek istemiştir.

Mustafa Galib Bey, Leskofça’da (bugün Yugoslavya’da) doğdu, 11 Aralık 1867’de İstanbul’da öldü. Üsküp valilerinden İsmail Paşa’nın oğludur. Öğrenimini doğduğu kentte yaptı.

Afyonkarahisar’da sürgünde bulunan babasının bağışlanması üzerine 1846’da onunla birlikte İstanbul’a geldi. 1849’da Sedaret Mektubi Kalemi’nde görev aldı. İki yıl sonra Bosna valisi Veliyeddin Paşa’nın Divan kâtipliğinde bulundu. Babasının Van-Hakkâri valiliği sırasında Van’a gitti. Burada Arapça ve Farsça dersleri aldı. Bir süre sonra İstanbul’a döndü. Gümrük emanetine atandı. Midhat Paşa’mn Tuna valiliği yıllarında vilayet başkâtipliğinin yanı sıra, Tuna gazetesinde de yazarlık yaptı. Halep ve Girit’te görev aldı. 1867’de atandığı Rüsumat muhasebeciliği görevindeyken öldü.

Galib, Tanzimat döneminde eski dil ve şiir geleneğini canlandırmak ve yaşatmak için kurulan Encümen-i Şuara’ya katıldı. Aralarında Hersekli Arif Hikmet Bey, Kâzım Paşa, Yenişehirli Avni ve Üsküdarlı Hakkı’nm bulunduğu bu topluluk 17. yy edebiyatım örnek alıp ürün vermeye çalışmıştır. Namık Kemal ile Ziya Paşa da önceleri bu topluluk içinde yer almışlardı.

Galib, gençlik yıllarında yazdığı şiirlerini Ruh-i Sâni adını verdiği divanında topladı. Bu divan Van’da bulunduğu sırada bir yangın sonucu yok oldu. İkinci Divan’ı daha sonra yazdığı şiirlerden oluşur.

•    YAPITLAR (başlıca): Divan, (ö.s.), M.K.İnal (yay.), 1917.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler