Tarihi Eserler

Kestanepazarı Camii -İzmir- Tarihçe, Mimari, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Kestanepazarı Camii. İzmir’de esası XVII. yüzyıla ait cami.

Konak ilçesinde kendi adıyla anılan semtte yer alan cami bugün mevcut ol­mayan, fakat Evliya Çelebi’de kayıtlı bu­lunan dört mısralık kitabesine göre Ah­med Ağa tarafından 1078 (1667-68) yılın­da yaptırılmıştır. Cami XIX. yüzyılda bü­yük bir yangında harap olunca aynı yüz­yılın ikinci yarısı içinde bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Evliya Çelebi’de Ahmed Ağa Camii adıyla geçen ilk yapı hakkında bazı bilgiler mevcuttur. Buna göre tek kubbeli ve avlusuz, fevkani bir yapı olan caminin altında kagir dükkân­lar bulunuyor, minaresi de mihrabının Önünde yer alıyordu. Mihrap, minber ve mahfillere ait bazı parçalarla renkli cam­larının İstanbul’dan gemilerle getirildiğini belirten Evliya Çelebi minarenin de yeşil renkte bir taştan yapılmış olduğunu yaz­maktadır.

İzmir tarihi üzerine yazılan eserlerde caminin Eminzâde vakfından, banisinin de Eminzâde Hacı Ahmed Ağa olduğu be­lirtilmiştir. Vakıf kayıtlarından ise adı ge­çen baninin Baruthâne-i Âmire nazırlığı yaptığı ve İstanbul Üsküdar’da da vakıf­ları bulunduğu anlaşılmaktadır. 1730 ta­rihli bir vakıf kaydında da Hacı Ahmed Ağa Camii olarak geçen yapı, 173S ve 1838 tarihli iki vakıf kaydında aynı şahsın vakfından Kızıl İbrahim Camii (Mescidi) olarak geçmektedir. Buna göre muhte­melen vaktiyle yerinde Kızıl İbrahim Ca­mii bulunmakta iken 1078’de (1667-68) Ahmed Ağa tarafından yeniden inşa edilmiştir.

Kesme taş malzeme ile yapılan bugün­kü cami de fevkanî olarak ele alınmış olup altında dükkânları bulunmaktadır. Ya­pı kare planlı bir harimle bunun Önünde yer alan son cemaat yerine sahiptir. Ku­zeydeki uç yönlü bir merdivenle ulaşılan son cemaat yeri iki yandan duvarla kapa­tılmış, önü de yakın zamanda camekânla örtülmüştür. Üç birimli olan son cemaat yerinde birimlerin üzeri ortada kubbe, iki yanda oval kubbe ile örtülü olup geçişleri pandantiflerle sağlanmıştır. Mihrap ek­seninde yer alan kapı çifte pilastrlar üze­rine oturan yuvarlak kemerli açıklığa sa­hiptir. Kapı kemerinin yüzeyi barok üs­lûpta kasetli olarak düzenlenmiş, iki yan­da iri akantus yapraklarından oluşan komposizyonlar, üstte yumurta dizili bir lento ve daha üstte sülüs hatla yazılı iki satır­lık bir âyet kitabesi bulunmaktadır.

İlgili Makaleler