Edebi Şahsiyetler

Ken Russell Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

RUSSELL, Ken (1927 – 27 Kasım 2011, Londra) İngiliz sinema yönetmeni. Müziğe özel önem veren, kendine özgü uçarı bir üslup yaratmıştır.

3 Temmuz 1927’de Southampton’da doğdu. Pangbourne’daki Denizcilik Koleji’nde okudu. Mezun olunca İngiliz ticaret gemilerinde çalıştı, sonra Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne girdi. 1950’de balet olarak Ny Norsk Balesi’ne, 1951’de de oyuncu olarak Garrick Players tiyatro topluluğuna katıldı. Southampton Teknik Okulu’nda fotoğrafçılık eğitimi gördükten sonra serbest foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. 1950’lerin sonlarında amatör olarak bir dizi kısa film çekti. Bu filmler BBC televizyonuyla sanat üstüne filmler yapmak üzere serbest yönetmen olarak bir anlaşma yapmasına yol açtı. Bu anlaşma gereğince çağdaş sanatçılarla ilgili televizyon filmleri ve ünlü bestecilerin yaşamım konu olan dramatik belgeseller çekti. Özgün, yaratıcılıklarla dolu, ele alman tarihsel dönemleri ayrıntılara inerek veren bu filmler, izleyicilerden büyük ilgi gördü.

Russell 1963’te ilk uzun konulu filmini yaptı. 1969’da ise büyük bir ticari başarı kazanan ve tartışmalara yol açan D.H.Lawrence uyarlaması Women in Love’la (“Âşık Kadınlar”) uluslararası alanda adını duyurdu. İki yıl sonra, Çaykovski’nin yaşamını işlediği The Music Lovers (Yalnız Kalpler) adlı filmi, besteciyi eşcinsel olarak gösteren çarpıcı yorumu ve gösterişli anlatımıyla daha da büyük tartışmalara yol açtı. İzleyen filmlerinde de özellikle cinsellik konusunda gözüpek kişisel tutumunu göstermekten geri durmayan Russell, sık sık sansürle karşılaştı. 1975’te yaptığı rock operası Tommy (Tommy) yine geniş ilgi gördü, ama 1977 tarihli Valentino büyük bir düş kırıklığı yarattı.

Russell’in filmleri genellikle simgesel, gösterişli, ama belirsiz yanlan da olan yapıtlardır. Müzik ve dansın ön planda olduğu bu filmlerde her zaman yaratıcı bir çaba, canlılık ve coşku izlenir.

• YAPITLAR (başlıca): Billion Dollar Brain, 1967, (“Milyonluk Beyin”); Women in Love, 1969 (“Âşık Kadınlar”); The Music Lovers, 1971, (Yalnız Kalpler); The Devils, 1971, (“Şeytanlar”); The Boy Friend, 1971, (Erkek Arkadaş); Savage Messiah, 1972, (“Vahşi Mesih”); Mahler, 1974; Tommy, 1975, (Tommy); Lisztomania, 1975; Valentino, 1977, (Valentino); Altered States, 1979, (“Gerçeğin Ötesinde”); Crimes of Passion, 1983, (“Tutku Suçları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler