Edebi Şahsiyetler

Joseph Conrad Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

CONRAD, Joseph (1857-1924)

Polonya asıllı İngiliz romancı. Ana dili İngilizce olmadığı halde roman anlatı tekniğine önemli yenilikler getirmiştir.

Tam adı Josef Teodor Konrad Korzeniowski olan Joseph Conrad, 3 Aralık 1857’de 1793’teki paylaşmadan sonra Rusya’da kalan Ukrayna’nın Po-dolya kentinde doğdu, 3 Ağustos 1924’te İngiltere’de öldü. Doğduğu kentin nüfusu büyük ölçüde Ukraynalılar’dan oluşmakla birlikte toprak sahibi soylular Polonyalı’ydılar. Joseph Conrad’ın hem annesi hem de babası Polonyalı soylulardandı. Babası Apollo Korzeniowski hayatını Polonya’yı Rus işgalinden kurtarmaya adamış bir vatanseverdi. Apollo Korzeni-owski Ruslar’a karşı giriştiği siyasal eylemlerden ötürü Kuzey Rusya’da Vologda’ya sürülünce, Conrad’ m annesi Ewa-Bobrowska, oradaki ağır yaşam koşullarına dayanamayarak oğlu daha dört yaşındayken öldü. Conrad, dört yaşından on bir yaşma değin, karısının ölümünden sonra büyük bir karamsarlığa kapılan babasıyla oturdu. On bir yaşında babasını da kaybetti. Korzeniowskiler edebiyata meraklı bir aileydi. Dede Teodor Korzeniowski siyasal özgürlükçü etkinliklerinin yanı sıra oyun yazarlığını da denemişti. Çok küçük yaştan başlayarak iyi Fransızca öğrenen Joseph Conrad da babasının yanında geçen çocukluğu sırasında Fransız klasiklerini okudu.

Conrad babasının ölümünden sonra dayısı Tade-usz Bobrosvski’nin yanma gitti. Dayısıyla anlaşmaları kolay olmadı, çünkü babasının milliyetçi idealizmini benimseyen Conrad, her türlü idealizme kuşkuyla bakan, kız kardeşinin de bu yüzünden öldüğünü söyleyen dayısıyla aynı görüşte değildi. Ama sonradan Conrad da romanlarında, pragmatizm kadar, ödünsüz idealizmi de eleştirecektir.
Gerek sağlığı, gerek sinirleri zayıf olan Conrad’ ın siyasal suçluların oğullarına uygulanan yirmi beş yıllık askerlik hizmetine gönderilmesi olasılığı nedeniyle, on altı yaşında Polonya’yı terketmesi gerekiyordu. Denizciliğe çok büyük merakı vardı. Doktorlar da denizin sağlığına ve sinirlerine iyi geleceğini söyleyince dayısının karşı koymaları sonuçsuz kaldı ve 1874’te kaptanlık eğitimi görmek üzere Marsilya’’ ya gitti. Denizcilikten çabuk bıkıp ailesinin yanma döneceğini uman dayısının beklentilerinin tersine on beş yıl Polonya’ya dönmedi.

İlgili Makaleler