Edebi Şahsiyetler

John Ford (yazar) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FORD, John (Ykş. 1586-Ykş. 1639) İngiliz oyun yazarı. Çağının ilerisinde, psikolojik derinliğe sahip oyunlarıyla tanınmıştır.

Çocukluğu ve gençliğine ilişkin bilgilerin sınırlılığına karşın, Devonshire’da doğduğu ve öldüğü sanılmaktadır. Oyun yazan olarak çalışmaya 1612’de başladı. Tarihi saptanabilen ilk oyununu The Witch of Edmonton ı (“Edmonton Cadısı”) Thomas Dekker ve William Rowley (1585-1642) ile birlikte 1621’de yazdı. Tek başına yazdığı ilk oyunu The Lover’s Melanchoiy’dır (“Âşığın Melankolisi”). 1628-1633 arasında en önemli yapıtları Love’s Sacrifice, (“Aşkın Feda Edilişi”),Tis Pity She’s a Whore (“Bir Fahişe Olması Çok Yazık”), The Broken Heart (“Kırık Kalp”) yayımlandı. Son oyunu olan The Lady’s Trial’i (“Lady’nin Duruşması”) 1638’de yazdığı biliniyor. 1639’dan sonra yaşadığına ilişkin güvenilir bir bilgi bulunamadığı gibi, ölüm yeri ve tarihi de belirsizdir.

Ford günümüzde Philip Massinger’la birlikte, Caroline döneminin en önde gelen oyun yazarı sayılmasına karşın kendi çağlarında ikisi de pek önemsenmemiştir. Ford üstüne bugüne ulaşabilen bilgilerin azlığı ve sınırlılığı çağdaşlarının kendisini pek ciddiye almamış olduğunu göstermektedir. Oyunları, çağından daha ilerde bir dünya görüşünü yansıtır. Yarattığı tiplere derinlemesine psikolojik bakışı, gittikçe çürüyen bir yaşam biçimini ve toplumsal ilişkileri ele alışı onu çağımız oyun yazarları için bir öncü konumuna getirmiştir. Oyunlarında dile getirdiği öç duygusu, örneğin Thomas Kyd’deki gibi bir kana susamışlık değil, adalet arayışına yöneliktir. Ford seyirciyi duygusallıkla değil, şiddetle sarsmayı amaçlar. En karanlık duyguları ve hırsları, yumuşak, sessiz bir dille anlatır. Lirik ve dramatik bir üslubu olmasına karşılık, kullandığı dilin şiirselliği, tiyatroya pek uygun değildir. Geleneklerin engellediği gerçek aşklar, birbirini delice seven kız ve erkek kardeşler, Ford’un, çürüyen bir dünyanın gerçek sevgiye ne kadar insanlıktan uzak silahlarla saldırdığını anlatmak için oyunlarında kullandığı temaları oluşturur.

İlgili Makaleler