Kimdir

John Beddoe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

John Beddoe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1826-1911) İngiliz antropolog. “Gözlemsel ant­ropoloji” yöntemini geliştirmiştir. 21 Eylül 1826’da Worcestershire’de doğdu. Edinburg ve Londra üniversitelerinde tıp eğitimi gördü. 1853’te mezun oldu. Aynı yıl A Contribution to Scottish Ethnology (“İskoç Etnolojisine Bir Katkı”) adlı çalışmasını yayımladı. 1854’te Kırım Savaşı sıra­sında doktor olarak görev yaptı. Savaş boyunca Doğu Avrupa ve Batı Asya’da yaşayan çeşitli ırkların özelliklerini inceleme olanağı buldu. 1856-1857 ara­sında Avrupa toplulukları üzerine benzer çalışmalar yaptı. 1857’de İngiltere’ye döndü ve Bristol Kraliyet Hastanesi’nde doktor olarak çalıştı. 1869-1870 arasın­da Antropoloji Derneği’nin başkanlığını yaptı. 1891 ‘de emekli olduktan sonra da etnoloji çalışmaları­na devam etti; Avrupa ve Avustralya’ya geziler yaptı.

Beddoe’nun incelemelerini sürdürdüğü yıllar, çağdaşı birçok antropologun kafatası ya da beyin üzerinde ölçümlemeler yaptıkları bir dönemdi. Bed­doe’nun klinik çalışmaları konusundaki deneyimi, onu ölçme tekniklerine daha az önem vermeye ve ırk tiplerinin fiziksel ve ruhsal özelliklerinin gözlemlen­mesine ağırlık vermeye yöneltti, ingiltere’de eskiden yaşayan insanlarla ilgili kafabilimsel (kranyolojik) çalışmalar yapmakla birlikte, temel olarak “gözlemsel antropoloji” ile ilgilendi. Bu alanda basit bir yöntem de geliştiren Beddoe, Avrupa toplumlarının saç ve göz renkleri üstüne ilk kez istatistiksel araştırma yapan kişidir.

Beddoe, fizyoloji ve anatomi (somatoloji) ile ilgili çok sayıda istatistiksel veri toplamıştır, İngiliz Adaları’nda yaşayan insanların fiziksel özelliklerine ilişkin haritalar onun gözlemlerine dayanmaktadır.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 14. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler