Edebi Şahsiyetler

Jerzy Skolimowski Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

Stalin dönemini eleştirdiği 1967 tarihli Rece do göry’nin (“Eller Yukarı”) Polonya’da gösterimi yasaklanınca yurt dışında çalışmaya başladı. Belçika’da yaptığı Le depart (“Çıkış”) onun engin düş dünyasını, yine gençliğin sorunları çevresinde perdeye yansıtıyordu ve bu film büyük ilgiyle karşılandı. Önemsiz olaylardan yola çıkarak çağdaş toplum üzerine ilginç yorumlar getirdiği filmlerle başarısını sürdürdü.

Hem Doğu, hem de Batı Avrupa’da çalışma olanağı bulabilen Skolimowski, gençlik üzerinde yoğunlaşan filmleri kadar gerçeküstü öğelerle bezenmiş, uçarı ve canlı “genç” üslubuyla da tanınmıştır. Filmlerinin tümünün senaryolarını yazmış ya da yazımına katılmış, hem kendisinin, hem de başka yönetmenlerin filmlerinde roller almıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Boxer, 1963, (“Boksör”); Rysopis, 1964, (“Özel İşaretler: Yok”); Bariera, 1966, (“Engel”); Rece do göry, 1967, (“Eller Yukarı”); Le depart, 1967, (“Çıkış”);. The Adventures of Gerard, 1970, (“Gerard’ın Serüvenleri”); Deep End, 1970; Herbube, 1972, (“Yaklaş, Ama Soyunma); The Shout, 1978, (“Çığlık”); Moonligh-ting, 1982, (“Kaçak Çalışma”); Saccess is the Best Revenge, 1984, (“Başarı En İyi İntikamdır”).

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler