Edebi Şahsiyetler

Jean-Michel Folon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FOLON, Jean-Michel (1934-2005) Belçikalı karikatürcü ve grafikçi. Kara gülmece anlayışım yansıtan yapıtlarıyla tanınmıştır.

1 Mart 1934’te, Brüksel dolaylarında Uccle’da doğdu, 20 Ekim 2005’te Monak’da öldü.o Academie de la Cambre de Bruxelles’de başladığı mimarlık öğrenimini dört yıl sonra yarım bırakarak resim yapmaya yöneldi. Çizimlerinde Andre Françoıs ve Steinberg’den etkilenerek, alaycı bir tutum izledi. Grafik yaşamına ise Time, Fortune, Graphis, The New Yorker, L’Express, Le Nouvel Observateur gibi dergiler için kapak tasarlayarak ve kitap resimleri yaparak başladı. Arts, Esquıre, Pardon, Punch ve Twen dergilerinde de resimleri yayımlandı. Gravürleri, duvar resimleri, çizgi filmleri, afişleri, suluboya, serigrafi, televizyon ve sinema çalışmalarıyla kısa zamanda adını duyurdu. Tolentino Sanatta Gülmece 2. Bienali’nde (iki yıllık sergi) altın madalya aldı. Daha sonra, Paris’te grafiklerini sergiledi. 1968’de Milano Trienali (üç yıllık sergi) için bir gösteri hazırladı. 1974’te Brüksel’deki bir metro istasyonu için Magic City (“Büyülü Kent”) adım verdiği 165 metre karelik dev bir resim gerçekleştirdi. Bir yıl sonra da Londra’daki Waterloo İstasyonu için 150 metre karelik bir duvar resmi daha yaptı.

Folon’un çizimlerinde ilk sırayı eşyalar almıştır. Yapıtlarındaki kişiler ise, neşesiz ve ruhsuz, kavrayamadıkları olayların anlamım birbirine sorar gibidirler. Umutsuzluğu konu edinen yapıtlarıyla Folon kara gülmecenin öncülerinden biridir.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Le Alessage, 1967, (“Mesaj”); Lettres â Giorgia, 1975,(“Giorgia’ya Mektuplar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler