Edebi Şahsiyetler

Jacques Cartier Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CARTIER, Jacques (1491-1557)

Fransız, denizci. Kuzey Amerika kıyılarını araştırmış ve bu topraklara Kanada adını vermiştir.

1491’de Bretanya’daki St. Malo’da doğdu, 1 Eylül 1557’de aynı yerde öldü. Fransa Kralı I.François, 1534’te altm, baharat ya da Asya’ya bir geçit bulma umuduyla, Kuzey Amerika topraklarım araştırmak üzere bir gezi düzenlemeye karar verdi. Bu seferin komutanlığına Cartier getirildi.

Cartier, 20 Nisan 1534’te iki gemi ve 61 denizciyle St. Malo’dan yola çıktı. 20 günde, daha önce John Cabot tarafından bulunmuş olan New-foundland’e ulaştı. St. Lawrence Körfezi’negirdi, Anti-costi adasında araştırma yaptıktan sonra Gaspe yarımadasında karaya çıktı. Kötü hava şartları nedeniyle St. Lawrence nehrinin girişini yitirdi, iki Kızılderiliyle Eylül 1534’te St. Malo’ya döndü.

Kral I.François, ertesi yıl yeni bir sefer hazırlanmasını istedi. Bu kez üç gemi ve 110 denizciyle yola çıkan Cartier, iki Kızılderili’nin rehberliğinde St. Lavvrence nehrinden içeri doğru yol almaya başladı. Sonunda Iroquois Kızılderilileri’nin köyü Stadacona’ ya (bugünkü Quebec) ulaştılar. Cartier Hochelaga (bugünkü Montreal) köyüne vardığında köyün çok yüksek bir dağın yamacında kurulduğunu görerek bu dağa “Mont Real” (Gerçek Dağ) adını verdi. Bu topraklara verdiği “Kanada” adı ise bölgedeki Kızılderililerim dilinde “köy” anlamına geliyordu.

İlgili Makaleler