Edebi Şahsiyetler

İsmet Özel Kimdir, Hayatı, Kitapları, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

ÖZEL, İsmet (1944)

Türk, şair. Yoğun ve arındırılmış söyleyişiyle kendine özgü bir imge evreni kurmuştur.

19   Eylül 1944’te Kayseri’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Kastamonu, Çankırı ve Ankara’da yaptıktan sonra girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni yarıda bıraktı. Sendikalarda çalıştı. 1970’te Ataol Behramoğlu ile birlikte Halkın Dostlan dergisini çıkardı. 1972-1977 arasında Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu ve bitirdi. 1980’de İstanbul Devlet Konservatuvarı’na Fransızca okutmanı olarak girdi.

Devinim 60, Türk Dili, Şiir Sanatı, Papirüs, Yeni Dergi, Halkın Dostlan gibi dergilerde yayımladığı şiirleriyle 1960 kuşağının özgün şairlerinden biri olarak tanındı. Şiirlerindeki tema, biçim ve anlatım özellikleriyle 1960 sonrası Türk şiirinde biçim değişiminin öncülerinden oldu.

İkinci Yeni akımının etkisinde gelişen ilk dönem şiirlerinde bütünsellik ve yalın bir söyleyiş görülür. Ergenlik çağının bunaltıları, cinsel güdülerin yalnızlığı bu dönem şiirinin başlıca temasını oluşturur.

İkinci kitabı Evet İsyan’la toplumsal sorunlara yönelerek, yaşanan dönemin ortak duyarlığını coşkusal yanlarıyla etkili biçimde dile getirmiştir. Bu şiirleriyle toplumcu Türk şiirine yeni anlatım olanakları kazandırmıştır.

1972 sonrası yayımladığı şiirlerinde ise inançlarının değiştiği görülür. Bu şiirlerin toplamını oluşturan Cinayatler Kitabı, düşünsel açıdan İslamcı dünya görüşüne bağlanışının örneklerini içerir.

Uzun yıllar çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. 2005’te Türkiye Yazarlar Birliği deneme ve üstün hizmet ödülünü kazandı. 9 şiir, 22 deneme, söyleşi, mektup ve 5 çeviri kitabına imza attı. 1978 yılında kaleme aldığı Üç Mesele (Teknik, Medeniyet, Yabancılaşma) en önemli kitaplarından biridir.

2007 yılında kurulan İstiklal Marşı Derneği’nin kurucusu ve hâlen genel başkanıdır.

İlgili Makaleler