Kimdir

Henryk Berlewi kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Henryk Berlewi kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1894-1967) Polonvalı afişçi, ressam. Özgün üslu­buyla afiş sanatında yeni biçim arayışlarının gelişmesinde etkili olmuştur. Varşova’da doğdu, Paris’te öldü. 1904’ten 1909’a değin Varşova’da eğitim gördükten sonra Anwerrs’te Academie des Beaux-Arts’a girdi. 1911-1912’de Paris’ teki Ecole des Beaux-Arts’da öğrenimini sürdürdü.

1921’de Berlin’de Lissitzky’le, iki yıl sonra da Doesburg’la tanıştı. Onların aracılığıyla hem Sovyct- ler Birliği’nden kavnaklanan Konstruktüvizm’den (Yapımcılık), hem de Hollanda’dan kaynaklanan Neo-Plastizm’den etkilendi, geometrik soyutlamaya davanan bir üslup geliştirdi. Atiş resmini makine mühendisliğine olabildiğince yakınlaştırmayı amaçla­dı, Mecbanofaktur adını verdiği bu çizim yöntemini teorik bir anlatıma ulaştırdı. Bunu 1924’te Varşova’da bir bildirge olarak yayımladı.

Bir süre sanat eleştirmenliği ve tiyatro dekoratör­lüğü yaptı. 1927’de Maleviç’le tanıştı ve onun öncülü­ğünü vaptığı Suprematızm’ın etkisinde kaldı. Maleviç’le birlikte Polonya’da Blok adlı konstruktüvist eğilimde bir grubun oluşumuna öncülük etti.

1928’de Paris’e yerleşti. Bundan sonra, II. Dünya Savaşı sonrasına değin sovut resimden uzaklaşarak figüratif çalışmalar yaptı. Ancak 1957’de yeniden Mecbanofaktur’a döndü. 1960’ta Soyut Sanat ve Uluslararası Avant-Garde Arşivleri’ni kurdu. 1962’den sonra Mecbanofaktur‘u sinema tekniğiyle uygulamayı denedi.

Henryk Berlewi Dadacılık, Fütürizm-(Gelecekçilik), Konstruktüvizm gibi yeni akımlarla ilgilendiği I. Dün­ya Savaşı yıllarından başlayarak, Avrupa’da non-figüratif resmin gelişmesinde önemli bir rol oynamış­tır. 1920’lerin başında Mecbanofaktur bildirgesi ve Berlin’deki Sturm Galerisi’nde açtığı aynı adlı sergi­lerle, bu gelişime katkıda bulunmuştur. Çevresindeki Wat ve Brucz gibi sanatçıları da etkilemiştir. Bu doğrudan ve dolaylı etkilerle Henryk Berlewi, hem Polonya’ da, hem de genel olarak Avrupa’da, yerleşik biçim anlayışından uzaklaşmayı, yeni ve bilinmeyen biçim­ler aramayı amaçlayan “deneysel afişçilik” yaklaşımı­nın öncülerinden olmuştur.

Site yönetimi olarak mümkün olduğunca internet ortamında bulunmayan bilgileri çeşitli kitap, dergi vb. yayınlardan alarak sitemize aktarmaktayız. Dolayısıyla pek çok kaynaktan alınmış bilgileri burada ziyaretçilerimizin bilgisine sunmaktayız. Sizlerin de her türlü öneri ve eleştirilerine açık bir şekilde yayınlarımıza devam ediyoruz. Sitemize katkı sunmanız durumunda kaynağı belirtilmiş her türlü bilgiyi burada yayınlamaktan mutluluk duyarız.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 16. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler