Edebi Şahsiyetler

Henri Fantin-Latour Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FANTIN-LATOUR, Henri (1836-1904) Fransız, ressam. Özellikle çiçek demetlerini işlediği natürmortlarla tanınmıştır.

Ignace Henri Joseph Theodore Fantin-Latour, 14 Ocak 1836’da Fransa’da, Grenoble’da doğdu, 25 Ağustos 1904’te Bure’de öldü. Manzara resimleri ve portrelerle tanınan pastelci Theodore Fantin- Latour’ un (1805-1872) oğluydu. Babasının yanında başladığı resim çalışmalarını Paris’te çeşitli ressamların yanında ve Paris Güzel Sanatlar Okulu’nda sürdürdü. Öğrenciliği sırasında Whistler’le, daha sonra da Ingres, Delacroix, Corot, Manet ve Courbet gibi sanatçılarla arkadaşlık kurdu. 1861’de ilk sergisini açtı. İki yıl sonra Manet ve Whistler’le birlikte yapıtlarını sergiledi. Bunu 1899’a değin açtığı pek çok sergi izledi. Birçok kez Londra’ya gitti, orada Kraliyet Akademisi’nde sergiler açtı.

Fantin-Latour içten bir gerçekçiliğin ön planda olduğu grup portreleri ve büyük bir renk uyumuyla, yumuşak bir romantizmin izlendiği çiçek demetleriyle tanınmıştır. Grup portrelerinde arkadaşları olan ressam ve yazarlarla kendini çizmiştir. Bu resimleri zamanın aydınlarını göstermesi açısından önemlidir. Renkleriyle Delacroix’nunkileri çağrıştıran çiçek demetlerinde ise içine kapalı bir duygusallık görülür. Fantin-Latour bu natürmortlarıyla özellikle Ingiltere’ de büyük ilgi toplamış, sanat yaşamının sonlarında ise litografi’ye (taşbaskı) ağırlık vermiştir. Bu çalışmalarında genellikle Berlioz ve Schumann gibi bestecilerin yapıtlarından ve Wagner’in mitolojik konularından esinlenmiştir.

Fantin-Latour’un yaratıcı tutumu ve yumuşak üslubu, Gustave Moreau ve Odilon Redon’un simgeciliğine (Sembolizm) bir benzerlik gösterir.

• YAPITLAR (başlıca): Delacrobc’ya Saygı, 1864, Louvre, Paris; Batignolles’de Atölye, 1870, Louvre, Paris; Masa Köşesi, 1872; Piyanonun Çevresinde.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler