Felsefe Akımları

Hedonizm Nedir, Hazcılık Nedir Felsefe, Tanımı Hakkında Bilgi

Hedonizm, (Hazcılık) zevk ve mutluluğun temel ya da en önemli içsel mallar ve insan hayatının doğru amacı olduğunu savunan bir düşünce okuludur. Bir hedonist net zevkini en üst düzeye çıkarmak için çabalamaktadır (zevk eksi ağrı), ancak nihayet bu zevki iç ya da dışsal ürünler yoluyla elde ettiğinde, mutluluk durağan haldedir.

Etik hedonizm, tüm insanlara mümkün olan en büyük zevki elde etmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hakkı olan bir düşüncedir. Ayrıca, her insanın zevkinin acılarını aşması fikridir. Etik hedonizm, Socrates öğrencisi Cyrene’ın Aristippus tarafından başlatıldığı söyleniyor. O zevkin en iyisi olduğu fikrini verdi.

Hedonizm faydacılığı maksimize edecek bir şekilde hareket edeceğini söyleyen faydacılığın alt-felsefesidir. Hedonistler, hazzı yarar ile eşittirler ve zevkin tüm insanlığın ustası olduğuna inanırlar ve nihai yaşam hedefi olarak davranırlar. Hedonistler, insan eyleminin, keyif ve acısının yalnızca iki motivasyonu olduğuna ve bu kararların ancak keyifli deneyimlerimizi arttırması ve acı verici deneyimlerimizin en aza indirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması gerektiğine inanmaktadır.

İlgili Makaleler