Edebi Şahsiyetler

Hans Memling Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MEMLING, Hans (ykş. 1433-1494)

Alman asıllı Flaman ressam. Portreleri ile Flaman Okulu’nun önde gelen temsilcisidir.

Hans Memling ya da Memlinc 1430-1435 arasında, büyük olasılıkla Frankfurt yakınlarında, Seligenstadt’ta doğdu, 11 Ağustos 1494’te Bruges’de öldü. Resme Köln’de başladığı, 1460’larda, Brüksel’de, Roger van der Weyden’in atölyesinde çalıştığı sanılmaktadır. Weyden’in çırağı mı yoksa çalışma arkadaşı mı olduğu da açık değildir. 1467’de Bruges’e yerleşti ve ressamlar loncasına kabul edildi. Öldüğünde kentin en tanınmış, en varlıklı ressamıydı.

Memling resimlerinde, Weyden’in etkisi olmasına karşın, onun dramatik anlatımını kullanmamıştır. Ayrıntılarda Van Eyck’e benzer bir titizlik sezilir. İlk dönem yapıtlarında bile usta bir teknik vardır. Genellikle dinsel temaları işlemiş, narin ve içtenlik dolu bir Madonna tipi yaratmıştır. Altın sarısı, kırmızı, mavi, mor gibi canlı renkleri kullanmakla birlikte, özellikle portrelerinde, yarım tonlar ve hafif bir aydınlatma aracılığıyla yumuşak bir anlatım elde etmiştir. Bu teknik, çoğunlukla dua eder konumdaki tiplerinin duygularını başarıyla yansıtmasını sağlar. Resmin arka planında dikey çizgileri vurgulanmış yapılar, ince ince işlenmiş halılar kullanarak görkemli bir ortam oluşturur. Onun olduğu sanılan bir genç adam portresinin arka planı ise, ilk natürmort örneklerindendir. Kompozisyonlarında simetrik dağılım, çizgisel ritm ve denge arayışı ön plandadır. Yaşamının son yıllarında Bruges ile İtalya arasındaki ticaretin de katkısıyla İtalyan resmini tanımış, yapıtlarında Rönesans’ın güzellik anlayışı, ışık ve gölge oyunları etkili olmaya başlamıştır. Gene bu yıllarda, 15.yy Flaman resmine çok yabancı olan çıplak figürler yapmış, bunları günlük yaşamdan sahnelere yerleştirmiştir. Kimi resimleri Floransa’ya götürülen Memling, özellikle portreleriyle Bellini’yi etkilemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Donne Triptikonu, 1468, Ulusal Galeri, Londra; Azize Catherina’nın Mistik Evlenmesi, 1479,  Hopital St.Jean, Bruges; Meryem’in Yedi Sevinci, 1480,    Eski Pinakotek, Münih; Moreel Triptikonu, 1484, Hopital St.Jean, Bruges; Betşeba Yıkanırken, 1485, Eyalet Müzesi, Smttgart; Martin van Nieuwenhoe, 1487, Hopital St.Jean, Bruges; Azize Ursula’mn Sandığı, 1489, Hopital St.Jean, Bruges; Isa’nın Çektikleri, 1491, Azize Anna Müzesi, Lübeck.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler