Edebi Şahsiyetler

Hans Magnus Enzensberger Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

Enzensberger ilkini 1957’de yayımladığı şiir kitaplarıyla II. Dünya Savaşı sonrası Alman edebiyatının “öfkeli gençler”inden birisi olarak belirdi. 1920’lerin politik şairlerini, bu arada Brecht ve Kâstner’i anımsatan bir biçimde yazdığı şiirler, çağının egemen toplumsal ve siyasal düşüncelerine, tutumlarına bir saldırı niteliğindedir. Şaire göre uygarlık Almanya’yı insanlıktan uzaklaştırmış, yozlaştırmıştır. Savaş sonrasının ünlü “Alman ekonomik mucizesi” Enzensberger’in yergisinin başlıca konusunu oluşturur. İlk yapıtı Verteidigung der Wölfe (“Kurtların Savunması”) şairin yaşadığı toplum düzeninden hoşnutsuzluğunu ve gerçek anlamda bir çıkış yolu bulabilmekteki umutsuzluğunu dile getirir. Bu durumdan kaçış ancak köylülerin, yoksulların, saf çocukların dünyasına girmekle mümkün olabilmektedir. 1960’ta yayımladığı ikinci kitabı Landessprache’ de (“Taşra Dili”) şairin öfkesi toplumu oluşturan insanlara, daha önemlisi varolan durumu görüp eleştirmeyen insanlara yönelmiştir. Bu şiirlerde doğa “insanlardan daha insancıl” olarak betimlenir.

Enzensberger şiirlerinde yergiye uygun bir dil geliştirmişti*.. Sözcükleri alışılmış işlevlerinden saptırarak kullanma, dinsel metinlerden, siyasal konuşmalardan alıntılar, günlük olaylardan kaynaklanan çarpıcı çağrışımlar şiirlerinin biçimsel özelliklerini oluşturur.

William Carlos Williams ve Pablo Neruda’nın şiirlerini Almanca’ya çeviren Enzensberger, daha çok yazar-siyaset ilişkilerini incelediği denemelerini de kitaplaştırmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Verteidigung der Wölfe, 1957, (“Kurtların Savunması”); Landessprache, 1960, (“Taşra Dili”); Museum der modernen Poesie, 1960, (“Modern Şiir Müzesi”); Blindenschrift, 1964, (“Körler Alfabesi). Deneme: Einzelheiten, 1962, (“Ayrıntılar”); Politik und Verbrechen, 1963, (“Politika ve Suç”).

İlgili Makaleler