Edebi Şahsiyetler

Giacomo Balla Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BALLA, Giacomo (1871-1958)

İtalyan ressam. Fütürizm akımını etkileyen sanatçılardandır.

24 Temmuz 1871’de Torino’da doğdu. Babası fotoğrafçıydı. Ressam olarak kendi kendini yetiştirdi. Eleştirmenlerce hayli beğenilen akademik nitelikteki resimleriyle genç yaşta tanındı. Kısa bir süre için gittiği Paris’te Empresyonizmin (İzlenimcilik)yüzey-sel renk bütünlüğünden ve Neo-Empresyonizm’in (Yeni İzlenimcilik) noktalamacılığından etkilendi. Işık ve renk sorunlarım temel alan bir resim anlayışı geliştirdi. Kuşların ve otomobillerin hareketlerini betimlemeye yönelik çalışmaları ile Fütürizm’in ön biçimlerine ulaştı. Geleceğin fütüristlerinden Boccioni ve Severini 1900 dolaylarında onun atölyesinde çalıştılar. Balla 1909’da Fütürizm’in öncülerinden şair-eleştirmen Filippo Tommaso Marinetti ile tanıştı. 1910’da da Boccioni, Carrâ ve Russolo’nun hazırladıkları “Fütürist Resmin Teknik Manifestosu”nu imzaladı. Yine de fütürist sergilere ancak 1912’den sonra katılmaya başladı. I. Dünya Savaşı sonrasına değin Fütürizm’e bağlı kaldı. Ancak savaş sırasında üslubunu iyice yalınlaştırmıştı, giderek figüratif ve geleneksel anlayışa döndü. Mart 1958’de Roma’da öldü.

Balla, eylem ve hareketi çocuksu bir çoşku içinde resme dökmesiyle dikkati çeker. 1912’de yaptığı Tasmanın Ucunda Köpek adlı resimde, yürümekte olan bir kadınla küçük bir köpeğin bacaklarını birbirini izleyen değişik konumlarda çizerek, “yürüme” hareketlerinin çeşitli anlarını vermeyi denemiştir. Bu hareket anlayışının yarattığı etki günümüzde film kamerasının yavaş çekim tekniğiyle elde ettiği görüntülere çok benzer. Balla Fütürizm’in çözümsel (analitik) ve bireşimsel (sentetik) biçimcilik aşamalarında, “hareket ve oluşumu düzenleyen durumlar”a plastik bir anlatım vermeyi başarmış bir sanatçıdır. Ancak salt fütürist amaçlar açısından değerlendirildiğinde, katıksız bir fütürist olmaktan çok, soyut resmin ustaları arasında yer alır.

•    YAPITLAR (başlıca): İşçinin Bir Günü, 1904; Elektrik Lambası, 1912, Modem Sanatlar Müzesi, New York; Tasmanın Ucunda Köpek, Albright-Knox Sanat Galerisi, Buffalo/New York; Keman Yayınının Ritmleri, 1912; Balkonda Koşan Kız, 1912; Soyut Hız, 1913; Merkür’ün Güneşin Önünden Geçişi dizisi, 1913-1916; Boccioni’nin Yumruğu, 1915, heykel.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler