Edebi Şahsiyetler

Georges Franju Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

FRANJU, Georges (1912-1987) Fransız film yönetmeni. Belgesel filmleriyle olduğu kadar bir sinematek kurulması yolundaki çabalarıyla da tanınmıştır.

12 Nisan 1912’de Fougeres’de doğdu, 5 Kasım 1987’de Paris’te öldü. İlköğrenimini tamamladıktan sonra çeşitli işlerde çalıştı. Tiyatrolara, müzikhollere sahne tasarımları çizdi. Henri Langlois ile kısa metrajlı bir film yönetti. İkisi birlikte Le Circle du Cinema adlı bir sinema kulübü kurdular. Franju, ertesi yıl Uluslararası Film Arşivleri Federasyonu genel sekreterliğine seçildi. 1950’lerde bir düzine önemli kısa metrajlı belgesel çekti. Bu filmlerdeki, şiddet ve lirizmi kaynaştıran özgün üslup, sonraki uzun metrajlı filmlerinde de yer aldı.

Franju’nun sineması Alman Dışavurumcularından (Ekspresyonistler) ve 1930’ların gerçekçi Fransız sinemasından etkilenmiş, eski kuşak Fransız sineması ile Yeni Dalga akımı arasında önemli bir köprü oluşturmuştur. Yaşamı süresince hiçbir akıma bağlanmadığı için kişiliğini ve yapıtlarını belirli bir sınıflandırmaya yerleştirmek olanaksızdır. Uzun metrajlı çalışmaları da, genellikle kısa filmlerindeki anarşist ve nihilist görüşlerin izlerini taşır. Franju yönetmenliğinin yanı sıra sinema kültürünün yaygınlaştırılması için de aralıksız ve yoğun bir çaba göstermiştir.

İlgili Makaleler