Edebi Şahsiyetler

Franz Schubert Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Bu arada ilk bestelerini de yapıyordu. 1812’de sesi çocuk özelliklerini yitirince, okuldan ayrıldı, ama Salieri’nin derslerine üç yıl daha devam etti. Bu arada Viyana’da öğretmen yetiştiren bir okula yazılarak 1814’te babasının okulunda öğretmenliğe başladı. 1813-1815 arasında yazdığı çeşitli yapıtlar genç bir dehanın özgünlüğünü ve imgelem gücünü gösterir. En ünlü lied’leriııden, sözleri Goethe’ye ait Gretcben am Spinnrade’yi (Gretchen Çıkrık Başında) gene bu dönemde, on yedi yaşındayken besteledi.

1818’de öğretmenliği bıraktı. Dostu şair Franz von Schober’in (1796-1882) yardımıyla bütünüyle müzikle uğraşmaya başladı. Gene bu dönemde tanıştığı ünlü bariton Michael Vogl’un (1768-1840) onun lied’lerini söylemesi adının duyulmasını sağladı. 1818’de Macaristan’a, Zselis’e giderek Esterhâzy ailesinden bir kontun kızlarına müzik dersi verdi. Viyana’ya dönüşünde, peşpeşe bestelediği lied’lerinin ve başka yapıtlarının yorumlandığı,Viyana sanat çevrelerince “Schubertiad” adı verilen toplantılara katıldı.

Yapıtlarını yayımlatma çabaları ancak 1821’de sonuç verdi ve o yıl Erlkönig (Cinler Kralı) ve Gretcben
am Spinnrade lied’leri yayımlandı. 1822’de zührevi bir hastalığa, bir olasılıkla frengiye yakalandı. Ama bir yandan da beste yapmayı sürdürdü, müziğin birçok alanında ürünler verdi. 1823’te La Minör Piyano Sonatı’nı, 1824’ün ilk aylarında ise La Minör Dörtlü, Der Tod und das Mddchen (Ölüm ve Genç Kız) lied’inin teması üstüne Re Minör Dörtlü ve yaylılar ile üflemeliler için Fa Majör Sekizli gibi üç oda müziği başyapıtını yarattı. Aynı yıl yeniden Macaristan’a, Esterhâzy ailesinin yanına gitti.

Yaşamının son yılında art arda önemli yapıtlar verdi. 26 Mart 1828’de de ilk konserini düzenledi. Başarılı geçen bu konserden sonra kendisine bir piyano satın alabildi. Hiç ara vermeden çalışması ve hastalığı nedeniyle zayıf düşmüştü, tifüse yakalanarak otuz bir yaşında öldü.

İlgili Makaleler