Edebi Şahsiyetler

Franz Marc Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARC, Franz (1880-1916)

Alman, ressam. Simgeci (sembolist) anlayışta bir renk kullanımıyla yaptığı at resimleriyle tanınmıştır.

8    Şubat 1880’de Münih’te doğdu, 4 Mart 1916’da Fransa’da Verdun’da öldü. Dinbilim ve felsefe çalışır-
ken, ressam olan babasının etkisiyle 1900’de Münih Akademisi’ne girdi. 1903 ve 1907’de Paris’e yaptığı gezilerde izlenimciler (Empresyonistler) ve Geç izlenimciler’le (Post Empresyonistler) ilişki kurdu. 1910’da A.Macke, 1911’de de Kandinsky ile tanışarak Yeni Sanatçılar Birliği’ne (Neue Künstlervereinigung) katıldı. Aynı yıl Kandinsky ile birlikte bu topluluktan ayrılarak Der Blaue Reiter (Mavi Atlı) grubunun kuruluşuna yardımcı oldu. 1912’de A.Macke ile birlikte Paris’e gitti ve R.Delaunay’la tanıştı. I.Dünya Savaşı’nda askere alındı ve iki yıl sonra cephede öldü.

Marc ilk döneminde İzlenimciler’e yakınlık duymuşsa da Van Gogh’un resimleri sanatı üstünde daha etkili olmuştur. Özellikle 1909’da yaptığı resimlerde bu etkiler çok açıktır. Marc, sahip olduğu dinsel kişilik nedeniyle, görüntüden çok, nesnelerin ardındaki gerçeklerle gizemli bir birliğe ulaşmaya çalışmıştır. Bu nedenle uzun süre doğayı yakından izlemiş ve düş gücünü derinleştirmeye çalışmıştır. Düş gücü aracılığıyla doğaya uygun birtakım yaratıklar geliştirmiştir. A.Macke ile tanıştıktan sonra renk kullanımı üstüne düşünmeye başlamış ve renkteki dışavurumcu güçle ilgili kuramsal çalışmalar yapmıştır. Bu deneylerini daha çokhayvan resimlerinde uygulamıştır.A’zrmî-zı Atlar ve Mavi Atlar gibi resimlerinde de görüldüğü
gibi rengi doğalcı (natüralist) olmaktan çok, simgeci bir anlamda kullanmıştır. Hayvanlan her zaman insanlardan daha güzel ve tinsel olarak değerlendirmiştir. R.Delaunay’la tanıştıktan sonra rengi daha soyut yönde kullanmaya başlamış ve 1914’lerde Kü-bizm’in de etkisiyle tümüyle soyuta yönelmiştir. Bu dönemde temsili öğeleri resminden çıkartarak yalnızca iç dünyasından kaynaklanan soyut resimler yaratmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Resim: Kırmızı Atlar, 1911; Mavi Atlar, 1911, Walker Sanat Merkezi, Minneapolis, ABD; Mavi At 1, 1911, Devlet Modern Sanat Galerisi, Münih; Hayvanların Yazgısı, 1913, Sanat Müzesi, Basel; Mavi Atların Kulesi, 1913, Devlet Resim Koleksiyonu, Berlin; Tirol, 1913-1914, Devlet Modern Sanat Galerisi, Münih; Kavga Eden Figürler, 1914, Devlet Modern Sanat Galerisi, Münih. Kitap: Aufzeichnungen und Aphorismen, (ö.s.), 1946, (“Görüşler ve Özdeyişler”); Briefıvecbsel mit August Macke, (ö.s.),1964, (“August-Macke ile Mektuplaşmalar”).

•    KAYNAKLAR: K.Lankheit, Franz Marc, 1976; M.Ro-binson, Franz Marc, 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler