Edebi Şahsiyetler

Franz Liszt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LİSZT, Franz (1811-1886)

Macar, besteci ve piyanist. Piyano müziğine getirdiği yenilikler ve yapıtlarıyla Romantik dönemin en önemli bestecilerinden biri olmuştur.

22 Ekim 1811’de Raiding’de doğdu, 31 Temmuz 1886’da Almanya’da Bayreuth’de öldü. Babası Âdâm Liszt, Estherhazy Sarayı’nda Prens Nicolas’ın hizmetinde çalışan ve dönemin ünlü müzikçilerinden Haydn, Cherubini ve Hummel’le dostluğu olan amatör bir müzikçiydi. Oğlunun müziğe olan eğilimini sezince onun bu alanda başarılı olabilmesi için büyük çaba harcadı. Franz ilk piyano resitalini dokuz yaşındayken verdi. Sopron ve Pozsony’deki başarılı resitallerinden sonra birkaç işadamı onun öğrenimini Viyana’da sürdürmesini sağladılar. Liszt 1821’de ailesiyle birlikte Viyana’ya gitti. Orada Cari Czerny’den piyano, Antonio Salieri’den kompozisyon dersleri aldı. Çalışmalarının yanı sıra konserler vermeye devam etti. Müzik eleştirmenlerince geleceğin en büyük piyanisti olarak tanımlanıyordu.

1823’te Paris Konservatuvarı’na girmek amacıyla Paris’e gitti. Fransız vatandaşı olmaması nedeniyle konservatuvara kabul edilmedi. Ancak dönemin ünlü öğretmenlerinden Ferdinando Paer’le piyano, Anton Reicha’yla kuram konusunda çalışarak eksiklerini gidermeyi başardı. Berry düşesinin, Orleans dükünün salonlarında çaldı. 1824’te İngiltere’ye gitti, Londra’ da başarılı konserler verdi. Kral IV. George’un önünde çaldı. Bu konserlerden sonra ünü tüm Avrupa’ya yayıldı. 1825’te Paris Operası onun bir perdelik Don Sanche adlı yapıtını seslendirdi. 1827’de Paris konserlerine hazırlandığı sırada babasını yitirdi. Bu olay onun yaşamında önemli bir boşluğa yol açtı, bir süre çalışmalarına ara verdi. 183Q’da H.Berlioz’un Symphonie Fantastique (Fantastik Senfoni) adlı yapıtının ilk seslendirilişi, 1831’de Paris’te izlediği Paganini konseri ve Chopin’in verdiği ilk resital Liszt’i çok etkileyen müzik olaylarıydı. Fantastik Senfoni ileride geliştireceği senfonik şiir formu için önemli bir veri oldu. Kısa bir süre sonra yeniden yoğun bir konser programı başlattı.

1834’te kontes Marie d’Agoult’la tanıştı. On yıl birlikte yaşadılar. Bu beraberlikten üç çocukları dünyaya geldi. Bunlardan Cosima sonradan Richard Wagner’le evlendi. Liszt, Marie d’Agoult’la birlikte olduğu yıllarda çıktığı konser gezileri sırasında aralarında İstanbul da olmak üzere Avrupa’nın en önemli kentlerini dolaştı. Aynı dönemde birçok piyano yapıtı besteledi.

İlgili Makaleler