Edebi Şahsiyetler

Filippo Tommaso Marinetti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARINETTI, Emilio Filippo Tommaso (1876-1944)

İtalyan şair, roman ve oyun yazarı. 20.yy’ın ilk yarısında gelişen Gelecekçilik (Fütürizm) akımının kurucusudur.

22    Aralık 1876’da Mısır’da, İskenderiye’de doğdu, 2 Aralık 1944’te İtalya’da, Bellagio’da öldü. Öğrenimini Mısır, Fransa, İtalya ve İsviçre’de yaptı. İlk yazılarını Milano’da çıkan bir dergide yayımladı. 1905’te Poesia dergisini çıkarmaya başladı. Yaşamını daha çok Fransa’da sürdürmekle birlikte, sık sık İtalya’da da bulundu. Her iki dilde de yapıt verdi. I. ve II. Dünya savaşlarına katıldı.

1904’te Destruction (“Yıkma”) adlı kitabında topladığı ilk şiirleri, biçimle özgürce oynadığı şiirlerdir. Daha sonraki yıllarda da bu tutumunu sürdürmüş, 20 Şubat 1909’da Paris’te çıkan Le Figaro dergisinde yayımladığı “Manifeste du Futurisme”de (Gelecekçilik Bildirgesi) geçmişle bağların kopartılmasını, tüm geleneksel kural ve kalıpların yıkılarak dinamik ve yeni bir sanatın oluşturulmasını savunmuştur. Kuralsız ve düzensiz bir teknikle yazdığı Mafarka le fMuris te adlı romanı ile Le Roi bombance (“Kral Şölende”) ve Anti-neutralitâ (“Tarafsızlığa Karşı”) adlı oyunları, Marinetti’nin bildirgede açıkladığı gelecekçi görüşlerinin bir uygulamasıdır. 1916’da yayımladığı Teatro sintetico futurista (“Gelecekçi
Yapay Tiyatro”) adlı kitabında da gelecekçiliği tiyatroya uygulamıştır.

Marinetti, 1915’te yayımladığı Guerra sola igiene del mundo (“Dünyanın Tek Sağlıklı Yanı Savaş”) adlı şiir kitabında, I.Dünya Savaşı’nı coşkuyla karşılamış, İtalya’nın savaşa girmesinden yana olmuştur. Giderek faşist görüşlere yakınlaşarak Mussolini’yi desteklemiş, 1924’te yayımladığı Futurismo eıfascismo (“Gelecekçilik ve Faşizm”) adlı siyasal yapıtında faşizmin Gelecekçilik’in doğal bir uzantısı olduğunu savunmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: Destruction, 1904, (“Yıkma); Guerra sola igiene del mundo, 1915, (“Dünyanın Tek Sağlıklı Yanı Savaş”). Oyun: Le Roi bombance, 1909, (“Kral Şölende”); Anti-neutralitâ, 1912, (“Tarafsızlığa Karşı”). Çeşitli: Mafarka lefuturiste, 1910, roman; Teatro sintetico futurista, 1916, (“Gelecekçi Yapay Tiyatro”); Futurismo e fascismo, 1924, (“Gelecekçilik ve Faşizm”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler