Nedir ?

Fetavayı Hindiyye Nedir, Yazılışı, Konuları, Özellikleri

el-Âlemgîriyye – Fetâvâ-i Hindiyye, Hanefî mezhebinin görüşlerini toplayan ve Hindistan dışında daha çok el-Fetâva’i-Hindiyye adıyla tanınan Arapça fetva kitabı.

Şah Cihanın Hindistan’da elli yıl ka­dar saltanat süren üçüncü oğlu Sultan Evrengzîb Âlemgîr’in (1658-1707) emriyle telif edilmiştir. Evrengzîb adaletin tevziinde etkinliği artırmak için. fıkıh ki­taplarında dağınık halde bulunan kuv­vetli görüşlerin kaza ve fetvaya esas ola­cak şekilde tasnif edilerek düzenlenme­sini emretmiş ve bu maksatla bir he­yet oluşturulmuştur. Eser, Burhânpûrlu Şeyh Nizâm (ö. 1090/1679) başkanlığın­da onar kişilik birer ekiple çalışan dört yardımcısı Şeyh Vecîhüddin. Şeyh Celâleddin Muhammed, Kadı Muhammed Hüseyin ve Molla Hâmid’den oluşan âlimler heyetinin ortak çalışma­sıyla 1664-1672 yılları arasında kaleme alınmıştır. Bu çalışmaya katılanlar ara­sında Şah Veliyyullah ed-Dihlevi’nin ba­bası Şah Abdürrahim de bulunmaktay­dı. Saltanatı sırasında İslâm esaslarını uygulamaya ve sünneti ihyaya çalışan, özel hayatında da muttaki bir zat olan Sultan Evrengzîb’in çalışmalara bizzat nezaret ettiği ve eserin hazırlanması için 200.000 rupilik bir harcama yapıldığı kaydedilmektedir. Eser tamamlandık­tan sonra sultanın emriyle devletin res­mî makamlarınca uygulamaya konul­muştur.

Hanefî mezhebine dair birçok muteber kaynaktan derlenen el-Fetâva’l-Âlemgîriyye’nin tertibinde Hanefiler’in meş­hur kitaplarından el-Hidâye örnek alın­mıştır. Eserin telifinde, fetva için tercih edilen ve kuvvetli rivayetlere (zahirü’r-rivâye) dayanan görüşler esas alınmış, zayıf rivayetlere (nevâdir) dayanan gö­rüşlere İse meselenin cevabı zâhirü’r-rivâyede bulunmadığı veya nevâdir görü­şün “Fetva işareti”ni taşıdığı hallerde yer verilmiştir. Hükümler alındıkları yerler­deki asıl metinleriyle ve kaynak zikredi­lerek verilmiş, zaruret olmadıkça metin değiştirilmemiştir. Alınan metnin de­ğiştirilip değiştirilmediği mukaddimede zikredilen özel işaretlerle belirtilmiştir. Diğer mezheplerin görüşlerine yer veril­meyen eserde teferruat ve tekrardan kaçınılmış, bazı İstisnalar dışında hüküm­lerin delilleri verilmemiştir. Kaynaklar­da bir mesele hakkında iki ayrı hükmün bulunması halinde, her ikisi de tercih ve fetva işareti taşıyorsa veya hiç biri­sinde delilin kuvvetini gösteren bir işa­ret yoksa, her iki hüküm de alınmıştır. el-Alemgîriyye’ye “Fetâvâ” adı veril­miş olmasına rağmen eser Osmanlı fet­va kitapları tarzında günlük hayattaki problemlerin cevabı mahiyetinde olma­yıp genel fıkhî hükümleri içermek­tedir.

el-‘Âlemgariyye, Hint-Türk devletle­rinde fiilen yürürlükte olan İslâm adlî ve idarî sistemine esas teşkil etmesi yanında, hemen hemen İslâm dünyası­nın her tarafında görülen çeşitli hukukî düzenleme ve kanunlaştırma çalışma­larında ve İslâm hukukuyla ilgili diğer araştırmalarda başvurulan temel kay­naklardan biri olmuştur.

İngiliz hâkimiyetine girinceye kadar Hindistan’da İslâm hukukunun uygu­lanmasında en önemli kaynak olan ve bu sebeple İngiliz mahkemelerince de itibar edilen el-Alemgiriyye’nin birçok kütüphanedeki yazmaları yanında de­ğişik baskıları ve bazı dillere yapılmış tam veya kısmî tercümeleri vardır. el-Âlemgîriyye’yi ilk defa Abdullah Rûmî Çelebi Farsça’ya tercü­me etmiştir. Bazı müelliflerin belirttiği­ne göre Âlemgîr’in kızı Zîbünnisâ tara­fından yaptırılan bu tercüme pek itibar görmemiş olmalıdır ki mevcut herhangi bir nüshasına rastlanmamıştır. Eserin daha sonra Muhammed Necmeddin Ali Han (ö. 1814) tarafından yapılan kısmî Farsça tercümesi Kitâbü’l-Hudûd ve Kitâbü’l-Cinâyât ise basılmıştır (Kalkü­ta 1813). Seyyid Emîr Ali Melihâbâdfnin (ö. 1917) Fetâvâ-i Hindiyye adıyla yap­tığı Urduca tercüme de matbu olup baş tarafında önemli bilgiler içeren 300 sayfalık bir mukaddime vardır. İngilizce’ye yapılan kıs­mî tercümeleri de şunlardır: N. B. E. Baillie, The Moohummudan Law of Sale; a.mlf., The Land Tax ol India; a.mlf., A Digest of Moohummudan Law ; Mahomed Ullah İbn S. Jung, The Müslim Law of Preemption Eser, Mustafa Efe tarafın­dan Fetâvâyı Hindiyye adıyla Türkçe’ye de tercüme edilmiştir.

Diyanet İslam Ansiklopedisi

İlgili Makaleler