Edebi Şahsiyetler

Ferde Grofe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GROFE, Ferde (1892-1972)

ABD’li besteci. Yapıtlarında caz müziği ile klasik müziği birleştirmeye yönelmiştir.

27    Mart 1892’de New York’ta doğdu, Kolombiya’da Santa Monica’da öldü. Annesinden keman, piyano ve armoni, büyükbabasından da viyola dersleri aldı. On yıl boyunca Los Angeles Senfoni Orkestrasında viyola çaldı. Bu arada, caz orkestralarında da çalmaya ve bazı tanınmış halk şarkılarının orkestralamasını yapmaya başladı. 1919’da, caz orkestrası yöneticisi ve caz müzikçilerinin önde gelen bir destekçisi olan Paul Whiteman’la (1891-1967) birlikte, piyanist ve düzenlemeci olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde yaptığı orkestra düzenlemeleri arasında, Gerschwin’in Rhapsody in Bine’su da (Mavi Rapsodi) yer alır.

1920’lerde, düzenleme ve orkestralamanın yanı sıra beste çalışmalarına da başladı. 1924’te Broadıvay at Night (Broadway’de Gece) adlı bestesini yaptı. Sonraki yıllarda, konserlerde ve radyoda kendi yapıtlarını yönetti, eşi Anne Grofe’yle birlikte iki piyano için düzenlenmiş yapıtlardan oluşan konserler verdi. Bir süre Hollywood’da çalışarak film müzikleri yaptı.

Grofe’nin besteci olarak tanınmasını sağlayan en önemli yapıtları Mississippi Süiti ve Grand Canyon Süiti’dir. Daha sonraki yapıtlarında aynı başarıyı sağlayamamıştır. Müziği genellikle fazla basit ve yüzeysel olarak değerlendirilmiştir. Buna karşılık alışılmamış tınıları, orkestra renklerini ustalıkla kullanması ve özgün melodileriyle dikkati çekmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Broadway at Night, 1924, (Broad-way’de Gece); Mississippi Süiti, 1924; Grand Canyon Süiti, 1930; Tabloid;HollywoodSüiti; Metropolis; Hudson River Süiti; San Francisco Süiti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler