Edebi Şahsiyetler

Felix H. Man Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MANN, Felix (1893 – Londra, 30 Ocak 1985)

Alman asıllı İngiliz fotoğrafçı. Basın ve haber fotoğrafçılığının önde gelen ustalarındandır.

30    Ekim 1893’te Almanya’da doğdu. Asıl adı Hans Baumann’dır. Çok küçük yaşlarda fotoğrafailgi duydu. I.Dünya Savaşı çıkınca, 1915’te askere alındı. Orduda bulunduğu sırada askerlerin yaşamını fotoğ-rafladı. 1924’te piyasaya çıkan ve Leica’dan önceki ilk taşınabilir röportaj kamerası olan Ermanox’u kullanmaya başladı. 1926-1928 arasında spor fotoğrafçılığı yaptı. Aynı yıl Almanya’da kurulan ilk ve önemli basın-fotoğraf ajansı Dephot ile çalışmaya başladı. İlk röportaj dizileri olan “Yüzme Havuzu Lunaparkı” ve “Geceyarısından Şafağa Kurfürstendamm’da” adlı çalışmalarını yayımladı. Müncbner Illustrierte dergisi için Mann-Dephot imzalı seksene yakın röportaj gerçekleştirdi. 1930’larda Toscanini, Max Slevogt, Stravinsky, Liebermann gibi tanınmış kişilerle röportajlar yaptı. 1931 tarihli “Mussolini ile Bir Gün” bunların en ünlüsüdür.

Hitler yönetime geldiğinde Felix Mann, Berliner Illustrierte için dış ülkelerde fotoğraf çekiyordu. Almanya’ya dönmeyerek İngiltere’ye geçti. 1937’de Lilliput, 1938’de Picture Post dergileri için çalıştı. 1945’e değin VVeekly Illustrated dergisinin fotoğraf bölümünü yönetti. 1948’de Picture Post’un renkli fotoğraf uzmanı oldu. Aynı yıl İngiliz vatandaşlığına geçti. 1950’de renkli fotoğrafla ilk röportajı gerçekleştirdi. Life dergisi için çalıştı. Fotoğraf çalışmalarının yanı sıra grafik sanatlara ilgi duydu; 1801’den başlayan çok zengin bir taşbaskı (litografi) koleksiyonu oluşturdu. 1953’te Eight European Artists (“Sekiz Avrupalı Sanatçı”) adlı, Picasso, Moore, Chagall, Braque gibi sanatçılar üstüne yapılmış fotoğraf çalışmalarından oluşan bir kitap yayımladı. Giderek fotoğraftan uzaklaştı ve çalışmalarını grafik sanatlar üstünde yoğunlaştırdı. Halen (1984) İsviçre’de yaşamını sürdürmekte ve Europaische Grapbic adlı yıllığın yayıncılığını yapmaktadır.

Mann, Erich Salomon ve Alfred Eisensteadt ile birlikte Almanya’da başlayan ve daha sonra başka
ülkelere yayılan bir akım içinde etkinlik göstermiştir. Yalın ve doğrudan anlatımı, haber niteliği taşıyan olayların özünü yakalamaya, kişilerin iç dünyalarını vermeye yönelik çabalarıyla 20.yy röportaj fotoğrafçılığının öncülerinden biri olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): 150 Years of Artists’ Lithographs, 1953, (“Sanatçı Taşbaskılarının 150 Yılı”); Eight European Artists, 1953, (“Sekiz Avrupalı Sanatçı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler