Edebi Şahsiyetler

Eugene Atget Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ATGET, Eugene (1857-1927)

Fransız fotoğrafçı. Belgesel fotoğrafın öncüsü kabul edilir.

Jean-Eugene August Atget, 12 Şubat 1857’de Bordeaux yakınlarındaki Libourne’da doğdu. Çok küçük yaştayken anne ve babası öldü; amcası tarafından büyütüldü. İlk gençlik yıllarında kamarot olarak gemilerde çalıştı. Birçok deniz yolculuğundan sonra tiyatro oyuncusu olmak üzere 1879’da konservatuvara girdi Ancak 1881’de okulu bırakarak gezici bir tiyatro grubunun turnelerine katıldı.

1889’da tiyatroyu bırakarak sadece resimle ilgilenmeye başladı. Doğa resimleri yapıyordu. Dönemin önemli ressamlarının ürünleri ve çalışma biçimleriyle ilgilendi. Onların bazen fotoğraftan yararlanmış olmaları ilgisini çekti. Parasal zorlukların da etkisiyle 1898’de fotoğrafçı olmaya karar verdi. Giderek fotoğrafçılıkta uzmanlaşmasına ve çok başarılı ürünler vermesine karşın yoksulluktan kurtulamadı, yapıtlarının satışı genellikle az oldu. Başlıca müşterileri müzeler ve tarih kuramlarıydı. Fotoğraflarından resim alanında yararlanan Braque, Utrillo gibi sanatçılardan da yardım ve ilgi gördü.

1921’de fahişelerle ilgili bir fotoğraf dizisi hazırlamak için sipariş aldı. Çeşitli zorluklarla karşılaştığı ve bir kez de müşteri sanılarak tutuklandığı bir çalışma süresi sonunda işi tamamladı. Üstelik ondan sadece fahişeleri basit bir biçimde görüntülemesi istenmiş olduğu halde, fotoğraflarında bunun çok ötesine geçmiş, konu edindiği insanların toplumsal ortamlarını, tavırlarını da yansıtmıştı.

1926’da ünlü ABD’li ressam ve fotoğrafçı Man Ray, yardımcısı Berenice Abbott’la birlikte atölyesinde ziyaret edip yapıtlarım çok beğendiği Atget’nin dört fotoğrafım önemli bir sanat yayını olan La Revolutıon Surrealiste’ıe bastırdı. Bu, onun yaşamı boyunca sanat çevrelerince tanınmasına yönelik tek olay olmuştur.

İlgili Makaleler